22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOdiseea unor fugari euro-asiatici prinsi in Romania in timp ce incercau sa ajunga in Anglia

Odiseea unor fugari euro-asiatici prinsi in Romania in timp ce incercau sa ajunga in Anglia

• Sase transfugi rebegiti de frig au fost gasiti la Bradesti intr-un tir turcesc • Cei patru irakieni si doi turci s-au imbarcat la Istanbul si voiau sa ajunga ilegal in Anglia • Fugarii nu au mai rezistat si au inceput sa bata in usile camionului • Transfugii vor sa ceara azil politic in Romania

Sase transfugi, patru irakieni de origine kurda si doi turci, au fost prinsi la Bradesti, ascunsi intr-un tir turcesc. Fugarii au platit citeva mii de dolari ca sa ajunga in Anglia si au fost imbarcati fara stirea soferului in camionul care transporta haine. Cei sase sint ultimii dintr-un grup mult mai mare de persoane care au incercat sa ajunga in Occident, via Istanbul, printr-o filiera de trafic transfrontalier. Ismalkader Mahdi, de 21 de ani, Abdulh Muhamad Khdir, de 19 ani, Kavim Mhnod Talil, de 23 de ani, si Mustaf Rasul, de 24 de ani, cetateni irakieni de origine kurda, au spus ca au fost persecutati de regimul de la Bagdad si, impreuna cu alti 12 conationali, s-au hotarit pe 16 noiembrie sa fuga in Turcia, cu gindul de a ajunge in Anglia. Cu ajutorul unei retele de calauze turce carora le-au platit cite 600 de dolari, transfugii au ajuns la Istanbul pe 23 noiembrie. Li s-a spus ca sint programati pentru transportul spre destinatie abia peste doua saptamini si au fost cazati la un hotel special destinat fugarilor. Camerele de dormit si masa i-au mai costat cite 1.000 de dolari de fiecare.

„Nu am stiut ca am oameni in masina“

Pe 8 decembrie le-a venit in sfirsit rindul sa plece spre tarimurile mult visate. „In fiecare zi, de la hotelul respectiv erau luati cite doi-sase transfugi, ascunsi in tiruri la cea mai mare vama de interior din Istanbul si transportati ilegal peste granita. Cei patru au fost dusi cu o duba inchisa de la hotel la vama, unde calauza, impreuna cu un vames i-au inchis in tir si apoi au sigilat usile. Atunci au mai platit 2.000 de dolari de fiecare. Impreuna cu cei patru kurzi, au mai fost introdusi si doi turci in autotrenul care transporta costume barbatesti fabricate in Turcia si destinate unei firme importatoare din Leeds, Anglia. Transfugilor li s-a promis ca drumul nu va dura decit trei zile“, a precizat col. Gheorghe Bica, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova. Autotrenul cu numarul de inmatriculare ULX641, condus de Necdet Karabag, a plecat in aceeasi zi spre destinatie. „Nu am stiut ca am oameni in masina. In Istanbul, vamesii si patronii mi-au dat camionul sigilat, pe care il conducea de obicei alt sofer, si mi-au spus sa plec. De 30 de ani fac transporturi de marfuri si nu am avut niciodata vreo problema pina acum. Nu eu sint vinovat si nici vamesii romani sau bulgari, ci vamesii turci care au pus asta la cale“, se disculpa soferul turc. Pe 10 decembrie, la ora 20.00, autotrenul a tranzitat Vama Bechet, a trecut prin Craiova si soferul turc a oprit sa innopteze in parcarea din apropiere de Isalnita.

„Am vindut tot de acasa, din Irak, si voiam sa ajungem in Anglia“

Marti dimineata, Necdet Karabag a continuat drumul spre Arad. Numai ca la Bradesti, o pana la motor l-a facut sa opreasca. In timp ce incerca sa remedieze defectiunea, a auzit batai in usile tirului si a anuntat imediat politia. „S-a constituit imediat o echipa operativa care s-a deplasat la fata locului. Dupa ce am rupt sigiliile si am deschis usile, am gasit inauntru cele sase persoane aproape inghetate, imbracate sumar si ale caror alimente se terminasera“, a spus col. Gheorghe Bica. Fugarii au fost dusi la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj pentru cercetari. „Am vindut tot de acasa, din Irak, si voiam sa ajungem in Anglia. Dar am ajuns in Romania si am batut in usi pentru ca nu mai puteam de frig“, a spus Ismalkader Mahdi, unul dintre transfugi. Cei sase au fost retinuti pentru savirsirea infractiunii de trecere ilegala de frontiera, iar soferul tirului va fi tras la raspundere pentru organizarea, indrumarea si calauzirea persoanelor in scopul trecerii frauduloase a frontierei. „Chiar daca soferul sustine ca nu stia ca sint oameni in autotren, potrivit reglementarilor internationale, orice transportator este obligat sa asiste la incarcarea masinii. Cei sase transfugi vor sa ceara azil politic in Romania si urmeaza sa luam in acest sens legatura cu Organizatia Mondiala pentru Migratii. Vom contacta, de asemenea, si ofiterul turc de legatura pentru a anihila respectiva filiera de trafic transfrontalier“, a spus seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS