11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNegocieri intre Adrian Nastase si liderii CNSLR-Fratia

Negocieri intre Adrian Nastase si liderii CNSLR-Fratia

Reprezentantii CNSLR-Fratia si premierul Adrian Nastase au cazut de acord, in cadrul unei intilniri desfasurate ieri, asupra modificarii partiale a Legii 19 privind sistemul public de pensii, astfel incit angajatii sa nu fie sanctionati pentru neplata de catre angajator a contributiei la fondul de pensii. Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia, a declarat ca, in cadrul discutiilor, s-a stabilit ca termenul prevazut prin Hotarirea de Guvern 261/2001 pentru evaluarea locurilor de munca sa fie prelungit cu cel putin sase luni.

Premierul a acceptat, totodata, ca proiectele de lege privind salarizarea bugetarilor si recorelarea pensiilor sa nu fie promovate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) in sedinta de guvern de astazi, asa cum era prevazut. Potrivit lui Petcu, urmeaza ca ministrul Marian Sirbu si reprezentantii confederatiei sa aiba o noua runda de discutii pe aceasta tema, saptamina viitoare. „Exista un val de nemultumiri din partea salariatilor din sanatate si educatie, ca urmare a unor neconcordante existente in proiectul Legii salarizarii bugetarilor si trebuie stabilit daca aplicam aceasta lege incepind din trimestrul al doilea al anului viitor si indexam salariile cu opt la suta din ianuarie pentru toate categoriile de bugetari sau daca ajungem la o intelegere cu MMSS si aplicam cresteri substantiale de salariu inca din ianuarie 2002“, a spus Petcu. El a precizat ca, pe 19 decembrie, premierul Adrian Nastase va avea o intilnire cu pensionarii membri ai CNSLR-Fratia, pentru a discuta problemele acestei categorii.

In luna ianuarie, va fi reactivata Comisia Nationala de Indexare, potrivit celor convenite ieri. Totodata, CNSLR-Fratia a cerut ca, la dezbaterile pe marginea Legii taximetriei si a Codului rutier, sa participe si sindicatele din transporturi. In ceea ce priveste acordul social, Marius Petcu a spus ca CNSLR-Fratia nu se dezice de intelegerea semnata la inceputul anului, cu guvernul si cu patronatele, intrucit doreste „sa mentina o relatie de echilibru cu actualul executiv“. „Este greu de crezut insa ca va obtine suficient sprijin din partea membrilor de sindicat pentru a semna un nou acord social avind in vedere nemultumirile existente in legatura cu nivelul de trai si cu salariile“, a mai spus liderul sindical. O decizie privind acordul de anul viitor va fi luata in cadrul Consiliului National al CNSLR-Fratia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS