20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate36 de bebelusi l-au intimpinat pe Mos Nicolae in patuturi de spital

36 de bebelusi l-au intimpinat pe Mos Nicolae in patuturi de spital

Unul dintre cei doi copii veniti pe lume chiar de ziua mosului va ajunge intr-un orfelinat

Pentru unii, Mos Nicolae a fost in acest an bogat, pentru altii a fost mai modest, dar, din pacate, pentru foarte multi romani, Mosul a fost doar o amintire sau o dorinta imposibil de indeplinit. Abia veniti pe lume, 36 de bebelusi l-au intimpinat pe Mos in patuturile Spitalului Judetean Slatina. Din pacate, citiva copilasi nu au avut parte nici macar de caldura parinteasca. Ei au pasit cu stingul in viata, din vina parintilor sau poate a sortii…

Doi copii au venit pe lume de Sfintul Nicolae la maternitatea Spitalului Judetean din Slatina. Ieri-dimineata, in jurul orei 6.00, Florina Manicea, de 25 de ani, din comuna Osica, a nascut un baietel sanatos, care a primit, de altfel, si nota 10 din partea medicilor. Acesta este primul copil al familiei Manicea, iar parintii nu s-au gindit prea bine ce nume sa-i puna. Primul copil care a venit insa pe lume in noaptea lui Mos Nicolae la maternitatea slatineana a fost o fetita. La ora 0.40, Ioana Slalariu, de 17 ani, din satul Proroci, comuna Milcov, a dat nastere unei fetite de numai 2,7 kg. Copilul a venit ca o povara pe capul familiei Slalariu. Mama mai are acasa patru surori si un frate, iar impreuna cu parintii locuiesc intr-o singura camera. Casa are trei camere, iar lemne de foc au decit pentru una. Ioana spune ca a termiant opt clase, iar cind era sa mearga intr-a noua, a ramas insarcinata: „M-a pacalit un baiat din sat. Scoala era la opt kilometri de casa, iar drumul trece printr-o padure. Odata m-a prins un baiat care e tigan, Elvis Patru, si m-a facut sa ma culc cu el. Apoi m-am mai culcat de trei ori cu el, tot in padure“. Ioana povesteste cu seninatate ca nu stia ca o sa ramina gravida, pentru ca nimeni nu i-a spus. De fapt, ea nu are nici o notiune privind viata sexuala si igiena intima a unei femei.

De atunci nu s-a mai intilnit cu Elvis. Ioana le-a spus medicilor ca nu vrea sa ia copilul acasa pentru ca nu are cu ce sa-l creasca si ca il va duce la caminul de copii. Ioana spune ca ii pare rau de ceea ce face, dar pe fata ei nu se vede nici un semn de remuscare. Totusi, s-a gindit la un nume pentru fetita adusa pe lume de ea: Mariana-Ionela.

Destine incepute cu stingul

Patru copii sint in prezent abandonati in Sectia de nou-nascuti a Spitalului Judetean Slatina. Cel mai vechi „chirias“ este Dumitru Ozam, nascut prematur cu o greutate de numai 1,7 kg. El a fost cel de-al patrulea copil al familiei Ozam, din comuna Vilcele, iar parintii nu erau casatoriti legitim si aveau posibilitati materiale reduse. In cele 40 de zile de cind este in spital, baietelul a cistigat peste un kilogram in greutate.

Un alt bebelus abandonat este Dumitru, de 25 de zile, nascut prematur. Povestea lui este similara cu cea a colegului sau de salon. Diferentele sint ca acest baietel nu este declarat, Dumitru fiind un nume de imprumut dat de asistentele sectiei, iar parintii sint din orasul Draganesti-Olt. O alta fetita a fost abandonata de parinti, pe la jumatatea lunii noiembrie. S-a nascut tot prematur, cu numai 2.000 de grame la activ, iar ieri a implinit 22 de zile. Mama fetitei, Elena Neata, locuieste in comuna Leleasca, este necasatorita, sufera de oligofrenie, iar acesta este cel de-al cincilea copil pe care il lasa in voia sortii.

Prima onomastica, sarbatorita in spital…

Nicolae este cel de-al patrulea bebelus abandonat care se afla in prezent in spitalul slatinean. Baietelul s-a nascut cu o malformatie congenitala de cord cianogena, avind numai 2,3 kg. De patru saptamini de cind a fost abandonat in spital, el a stat numai in Sectia de terapie intensiva, fiind dependent de oxigen. Parintii sint din comuna Tufeni, iar mama a nascut la domiciliu. L-a adus la spital abia dupa doua saptamini de la nastere, atunci cind a vazut ca micutul mai are un pic si-si da duhul. Nu dupa mult timp, l-a si abandonat.

Sefa Sectiei de nou-nascuti din cadrul Spitalului Judetean Slatina, medicul Eugenia Cirjan, a spus ca, in cazul acestor copii abandonati se cere ajutorul comisiei pentru protectia copilului, constituita la nivelul Consiliului Judetean Olt, care incearca sa rezolve cazurile prin procurarea documentelor necesare pentru intocmirea dosarului in vederea internarii intr-un centru de plasament.

Din cauza saraciei, tot mai multi copii nascuti prematur

Zece bebelusi erau ieri in salonul de terapie intensiva al Sectiei nou-nascuti. Dintre acestia, trei se aflau in incubatoare, unul grav bolnav, iar ceilalti doi – nascuti la numai sase-sapte luni si cu o greutate de numai 1,3 kg. Intr-un patut dublu si cu tot felul de aparate in jur se aflau si gemenii Motog, si ei cu o greutate la fel de mica. Asistentele medicale care lucreaza aici spun ca in ultima vreme s-au inregistrat foarte multe nasteri premature. Ele explica acest lucru prin conditiile socio-economice tot mai proaste, care fac ca mamele sa nu se alimenteze corespunzator, sa traiasca in mizerie si sa nu poata tine sarcina pina la capat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS