17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGazeta de Sud ii va boteza pe cei 40 de copii abandonati in maternitati

Gazeta de Sud ii va boteza pe cei 40 de copii abandonati in maternitati

Leaganul de copii din Tirgu Carbunesti este un loc unde traiesc 65 de micuti cu virste cuprinse intre 25 de zile si patru ani. Nevinovati ca ingerii, micutii platesc cu o viata lipsita de caldura unui camin, de dragostea celor care le-au dat viata, pacatele celor care i-au parasit. Clipa in care au fost inlaturati cu cruzime de la sinul mamei este primul moment de nefericire, care le va marca iremediabil viata. Trist este ca, in foarte multe cazuri, cele care au adus pe lume aceste suflete parca doar cu unicul scop de a le parasi renunta si la ocaziile de a-i revedea. Gazeta de Sud ii va boteza de Craciun, ajutindu-i astfel sa devina buni crestini.

Leaganul de copii de la Tirgu Carbunesti arata ca un mic orasel al copiilor. Imagini vesele, cu diverse personaje din filmele de desene animate, orneaza peretii caminului lor. Prin grija autoritatilor, centrul este bine incalzit si nu lipseste apa calda, in timp ce datorita unor organizatii nonguvernamentale Leaganul a fost aprovizionat cu medicamente, jucarii si alimente.

De cei 65 de copii se ocupa 44 de angajati, zece asistente, 25 de infirmiere si noua educatoare. Personalul lucreaza in schimburi, dar, chiar si asa, ingrijirea micutilor necesita mai multe cadre. Salariatii centrului spun ca este mai greu atunci cind unii dintre copii sint bolnavi: „Tratamentele trebuie facute la timp si cu deosebita atentie, pentru a evita necazurile. In prezent, tratam citiva copii care au racit. Nu este nimic grav, dar ar trebui totusi modificat numarul de angajati. Nu avem probleme cu medicamentele sau cu hrana. Am gasit sau, mai bine spus, ne-au gasit numerosi oameni cu suflet care ne-au ajutat. In fiecare luna, Leaganul de copii primeste in medie doi-trei nou-nascuti abandonati in spitale, soarta lor raminind in miinile cadrelor medicale si a celor care se ocupa de ocrotirea minorilor.

Copiii abandonati la Tirgu Jiu ajung la Carbunesti

Cele mai multe cazuri de abandon au fost inregistrate la Sectia de maternitate a Spitalului Judetean din Tirgu Jiu. Conducerea Leaganului de la Tirgu Carbunesti a stabilit relatii de colaborare cu cea a spitalului din localitate pentru a preveni abandonul si pentru a identifica posibilele mame care au de gind sa-si paraseasca nou-nascutii. Angajatii Leaganului sint de parere ca din Secta maternitate din Tirgu Jiu se fuge prea usor, iar acest lucru este privit cu indiferenta de sefii de spital. Mihaela Jugravu, de la Departamentul de Asistenta Sociala din cadrul Leaganului, crede ca la Spitalul din Tirgu Jiu trebuie intarita paza: „Sa se gaseasca solutii pentru a le impiedica pe mame sa fuga dupa ce nasc acolo. Daca ne-ar anuntat telefonic ca acele femei au de gind sa-si paraseasca nou-nascutii, noi am putea ajunge la maternitate inainte sa fuga, pentru a discuta cu ele si pentru a afla identitatea lor. La noi ajung copii fara certificate de nastere, iar numele parintilor de multe ori se dovedesc false. Ajungem in cele din urma la Institutul de Medicina Legala, unde se face declaratia tardiva a nasterii, se stabileste in mod legal sexul copilului, conformatia, data la care s-a nascut sau culoarea ochilor. Toate acestea ar putea fi cit de cit evitate“.

Conducerea Spitalului Judetean din Tirgu Jiu este insa de alta parere. Seful Sectiei maternitate spune ca nu se poate angaja cite un gardian pentru fiecare femeie: „Este o problema veche si foarte grava, dar nu se poate rezolva. Spitalul are foarte mule usi. La unul din congresele organizate in strainatate s-a venit cu ideea fotografierii fiecarei femei care a nascut. Numai ca asa ceva ar fi o ilegalitate, incalcindu-se una dintre prevederile Legii pentru Drepturile Omului“.

Primarul din Carbunesti este amenintat cu Gazeta de Sud

La Leaganul din Tirgu Carbunesti nu lipsesc nici obiceiurile crestine. Prin grija celor care lucreaza aici, copiii sint invatati sa creada in Dumnezeu. In fiecare an, la Leagan se organizeaza botezurile pentru cei care inca nu au primit impartasania crestina. Fiecare angajat a botezat cite unul sau mai multi copii. In acest an, preotul bisericii din localitate va boteza 40 de copii. Directoarea Leaganului de copii, Melania Toader, a spus ca acestia vor primi botezul de Sarbatori: „Speram ca in acest an copiii nostri sa fie botezati de Craciun. Cu aceasta ocazie, organizam multe spectacole frumoase in care protagonistii sint, bineinteles, copiii nostri. In preajma Sfintelor Sarbatori vin aici multi oameni care fac donatii, care impart cadouri si se bucura alaturi de noi atunci cind impodobim salile. Sarbatorile de Craciun si de Anul Nou sint cele mai frumoase pentru noi, dar mai ales pentru cei mici. Copiii uita pentru o clipa ca sint orfani… In nici un an nu a lipsit Mos Craciun. Impartirea darurilor, dupa ce copiii spun poezii si cinta, reprezinta cele mai frumoase clipe. Pentru noi, conteaza mult sa ne vedem copiii rizind“.

Gazeta de Sud a dovedit ca este intotdeauna alaturi de oamenii care au probleme. Pentru ca acestia sa intre in rindul lumii, ziarul nostru ii va boteza de Craciun. Despre aceasta initiativa, primarul Toader Pasti a spus: „Este formidabil! Nimeni nu a mai facut asa ceva pina acum, nici o institutie. Sinteti, intr-adevar, singurul ziar din Oltenia. De altfel, carbunestenii au in ziarul dumneavoastra un aliat. Unii chiar vin in audienta cu ziarul sub brat, amenintind ca, daca nu le rezolv problema, ma dau la Gazeta de Sud.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS