14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorii SRI si SPP au fost inaintati la gradul de general de brigada

Directorii SRI si SPP au fost inaintati la gradul de general de brigada

Directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Protectie si Paza si tatal directorului Serviciului de Informatii Externe au fost inaintati in grad ieri, intr-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. Presedintele Iliescu a inaintat, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, la gradul de general de brigada si flotila aeriana 62 de colonei si comandori, din care 36 activi, doi in rezerva si 22 in retragere. Seful statului a acordat, prin decret prezidential, gradul de general de brigada coloneilor in rezerva Radu Timofte, director al SRI, si Constantin Sava, secretar general al Senatului, precum si colonelului in retragere Gheorghe Alexandru Fulga, tatal directorului SIE. De asemenea, au fost inaintati la gradul de general de brigada directorul SPP, colonelul Gabriel Naghi, si prim-adjunctul acestuia, colonelul Iulian Crainiceanu. Presedintele Iliescu a apreciat, cu acest prilej, ca inaintarea in grad a celor 62 de colonei si comandori se inscrie in procesul de restructurare a institutiilor din sistemul national de aparare si de adaptare a acestora la noile provocari din domeniul sigurantei nationale. El a aratat ca, in perspectiva summit-ului NATO de la Praga, Armata Romana trebuie sa se adapteze standardelor euro-atlantice. Seful statului a apreciat ca exista motive pentru a spera intr-o crestere economica, aceasta permitind alocarea de resurse bugetare sporite institutiilor din domeniul apararii si sigurantei nationale, deoarece alocatiile bugetare actuale sint insuficiente. La ceremonia de la Palatul Cotroceni, au participat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ovidiu Cameliu Petrescu, ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu si ministrul justitiei, Rodica Stanoiu. Consilierul prezidential pentru securitate nationala, Ioan Talpes, a declarat ca aceste inaintari in grad se inscriu in procesul de restructurare a armatei. El a precizat ca, in anul 2001, au fost trecuti in rezerva 44 de generali din MApN, in timp ce doar 15 colonei activi au fost inaintati la gradul de general. Talpes a declarat ca solda ofiterilor activi creste o data cu inaintarea in grad, dar nu semnificativ. „Nu cred ca majorarea ajunge la nivelul asigurarii cu piine pe o luna“, a afirmat consilierul prezidential.

Din Ministerul Apararii Nationale au fost inaintati in grad coloneii Ion Vasile Bucaciuc, Emanoil Gheorghe Ciocotea, Ioan Roman Ciupei, magistrat Doinel Alexandru Dinuica, Alexandru Ioan Grecu, Marin Petrache Maciuca, Tudor Mihai Munteanu, Constantin Gheorghe Nastase, Gabriel Marin Oprea, magistrat Ion Niculai Panaitescu, Ion Filip Pilsoiu, Mugurel Ion Pirvulescu, Florian Teodor Pinta, Eugen Eugen Popescu, Ioan Gheorghe Timaru, Cornel Aurel Vaida si comandorii Constantin Ilie Croitoru si Mihail Dumitru Orzeata.

Din Ministerul de Interne, coloneii Nicolae Nicolae Avramescu, Traian Tudor Jipa, Gheorghe Ion Mihai, Petru Octavian Mihut, Ioan Valer Negrusa, Pandelea Toma Pelmus, Neculae Eugeniu Plaiasu, Dumitru Dumitru Sorescu, Iancu Stefan Stefan. Din Serviciul Roman de Informatii coloneii Ionel Constantin Bidireci, Nechifor Ana Ignat, Ovidiu Petre Soare.

Din Serviciul de Informatii Externe coloneii Dan Minus Chiriac si Paul Ioan Ionescu. Din Serviciul de Protectie si Paza, coloneii Iulian Mircea Crainiceanu si Gabriel Nicolae Naghi. Din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, colonelul Corneliu Neculai Grigore.

Din Ministerul Justitiei, colonelul Valentin Badea Binisor. De asemenea, le-a fost acordat gradul de general de brigada urmatorilor colonei in rezerva: din MApN, Constantin Dumitru Sava si din MI, Alexandru Radu Alexandru Timofte.

Prin acelasi decret prezidential s-a acordat gradul de general de brigada urmatorilor colonei in retragere: din MApN – Alexandru Marin Dinculescu, Nicolae Nicolae Mosora, Ion Ion Petrescu, Ilie Isac Stoleru, Constantin Leon Vasiliu, Alexandru Dumitru Catana, Traian Alexandru Leonida Aurel Caius Traian Crisan, Ion Gheorghe Ionascu, Ilie Teodor Tender, Floriean Iancu Tuca si comandorilor in retragere Traian Neculai Anderson si Gheorghe Vasile Paduraru; din MI – coloneilor in retragere Ioan Spirache Emanoil, Nicolae Alexandru Nicolae Linaru, Ioan Nicolae Romanciuc, Constantin Carol Constantinescu, Gheorghe Alexandru Fulga, Ion Toma Mocanu, Constantin Ion Simion; din SRI – coloneilor in retragere Gheorghe Petre Banuleasa, Ion Ion Stoica, Marian Vasile Ureche; din SIE – coloneilor in retragere Ion Gheorghe Manea si Virgiliu Ion Panturu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS