10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate12 scoli din Tirgu Jiu ar putea fi distruse

12 scoli din Tirgu Jiu ar putea fi distruse

In majoritatea unitatilor de invatamint din municipiul Tirgu Jiu nu se respecta normele de protectie si stingere a incendiilor. Situatia este cu atit mai grava cu cit, in aceasta perioada, riscul producerii de incendii in unitatile scolare este extrem de ridicat, avind in vedere ca pentru asigurarea caldurii se folosesc radiatoare.In scolile unde se asigura incalzirea cu lemne exista pericolul propagarii incendiilor din cauza depozitarii in conditii necorespunzatoare a combustibililor lichizi si solizi.

In municipiul Tirgu Jiu exista unitati de invatamint care ar fi luate pe nepregatite chiar si in cazul in care s-ar confrunta cu un incendiu de mici proportii pentru ca stingatoarele cu praf si dioxid de carbon sau spuma chimica sint de mult scoase din folosinta. In cazul a doua scoli din municipiu, stingatoarele nu au fost umplute si verificate de peste sase ani. Daca in anumite unitati scolare pichetele pentru incendii sint degradate sau aruncate la intimplare, in altele lipsesc cu desavirsire. Un raport intocmit de Compartimentul Protectie Civila din cadrul Primariei Tirgu Jiu a efectuat, in aceasta luna, mai multe controale in 37 de scoli din cele 57 existente, in peste 12 unitati situatia fiind dezastruoasa.

Instalatii electrice depasite ca vechime

Inspectorii de la Compartimentul de Protectie Civila au constatat ca in multe scoli nu exista planuri de evacuare in caz de incendiu, hidrantii au fost de mult lasati in paragina, ruginiti si fara furtunuri, iar in unitatile nou-construite acestia nici nu au mai fost realizati.

Ion Hotoboc, inspector de protectie civila in municipiul Tirgu Jiu, a spus: „Nereguli au fost constatate la Colegiile „Ecaterina Teodoroiu”, „Virgil Madgearu” si „Spiru Haret”, la Grupul Scolar Forestier, la sase scoli generale si la doua gradinite. La Scoala generala „Constantin Savoiu”, dupa ce a avut loc un incendiu, la o aripa a scolii, in luna octombrie 2001, conducerea institutiei nu a luat nici o masura pentru evitarea repetarii unui astfel de incident“. In prezent, pentru scolile din municipiu sint necesare 245 de stingatoare cu praf si dioxid de carbon, dar si 120 de hidranti interiori cu furtunuri si tevi de refulare.

La internatele Liceelor Agricol si Teologic de la Birsesti este necesara inlocuirea, in regim de urgenta, a instalatiei electrice, depasita ca vechime. Atunci cind se face focul, din cauza umezirii peretilor, instalatia prezinta un mare pericol, atit de incendiu, cit si de electrocutare, viata elevilor internati in acest loc fiind pusa in permanenta in pericol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS