14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLuptatorii protalibani rezista in fortareata Qala-e-Jangi

Luptatorii protalibani rezista in fortareata Qala-e-Jangi

Mercenarii straini protalibani care s-au regrupat in fortareata de la Qala-e-Jangi, situata la zece kilometri vest de Mazar-i-Sharif (nord), continuau sa opuna rezistenta ieri-dimineata fortelor Aliantei Nordului, care i-au incercuit. Tiruri de mortiera ridicau nori negri de fum in interiorul fortaretei si in apropierea ei, iar la intervale regulate rasunau rafale de Kalasnikov.

In cursul noptii, avioane americane AC-130 au atacat pozitiile acestor luptatori straini protalibani care s-au refugiat in centrul fortaretei construite din chirpici. „Aceste bombardamente nu au dat rezultate“, a afirmat un soldat al Aliantei Nordului, care sustine ca a numarat aproximativ 30-40 de atacuri aeriene in cursul noptii.

Comandantul Azim (un responsabil local) a afirmat ca in interiorul fortaretei nu mai sint decit zece luptatori protalibani, insa estimarea sa pare sa fie departe de realitate. Luptatorii asediati nu par totusi sa duca lipsa de arme si de munitii. Diferitii comandanti ai Aliantei Nordului au insa mai multe variante despre ce se intimpla la Qala-e-Jangi. Astfel, un purtator de cuvint al generalului Atta Mohammad a anuntat AFP ieri prin telefon ca Alianta a reusit sa recucereasca acest cartier militar la ora 3.00 (22.30 GMT). „Toti talibanii care se aflau la Qala-e-Jangi au fost ucisi sau capturati“, a afirmat el. „Nici unul dintre ei nu a reusit sa fuga“, a adaugat sursa citata, precizind insa ca nu este in masura sa ofere detalii cu privire la numarul mortilor sau al strainilor (arabi, pakistanezi sau ceceni) care figureaza printre acesti 350 de luptatori. „Nu pot sa avansez o cifra in cazul mortilor, deoarece multe cadavre se afla inca sub darimaturi“, a precizat acesta.

Dintre cei 400-600 de membri ai fortelor talibane detinute in fortareata si care s-au revoltat duminica, 300-400 au fost ucisi, a afirmat Alianta Nordului. Consilierii militari de pe linga fortele speciale americane iau parte la lupte si se ocupa, in primul rind, de ghidarea la sol a raidurilor aeriene.

Trei jeep-uri cu soldati americani si britanici au sosit marti, la ora 5.00 GMT, la fata locului, pentru a incerca sa patrunda in fortareata. Ieri-dimineata, aviatia americana inca nu reluase bombardamentele intrerupte in cursul noptii. Cetatea, sprijinita de munte, este, in principiu, controlata de principalul lider paramilitar de la Mazar-i-Sharif, generalul uzbec Abdul Rashid Dostam.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS