16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermele agricole distruse ar putea fi cedate tinerilor sub 35 de ani

Fermele agricole distruse ar putea fi cedate tinerilor sub 35 de ani

Fermele agricole care s-au deteriorat in ultimii ani si au acumulat datorii la bugetul de stat ar putea fi cedate tinerilor cu virste de pina la 35 de ani, in ideea modernizarii si dezvoltarii acestor unitati, a declarat ieri primul ministru Adrian Nastase.

Premierul Adrian Nastase si comisarul european pentru agricultura si dezvoltare, Franz Fischler, au analizat, in cadrul intilnirii de la Palatul Victoria, posibilitatea elaborarii unui astfel de proiect, care sa contribuie la relansarea activitatii zootehnice in Romania. „Am mentionat un posibil proiect de alocare a unor ferme care au fost distruse de-a lungul anilor, unele dintre acestea avind datorii sau fiind decapitalizate, pentru tineri sub 35 de ani, in conditiile in care populatia in agricultura este foarte imbatrinita, pentru a genera noi centre de succes si dinamism, in special in domeniul zootehniei“, a spus Nastase. El a aratat ca guvernul doreste sa finalizeze cit mai rapid procesul de privatizare in agricultura si sa treaca de la etapa reconstituirii dreptului de proprietate la momentul exploatarii optime a terenului. Comisarul european a aratat ca acest proiect ar putea fi realizat pe baza unor consultari intre diferite asociatii agricole din Romania si din tarile Uniunii Europene. „Am convenit ca este important, in conditiile in care 40% din populatia tarii traieste din agricultura, ca tinerii sub 35 de ani sa aiba un lot de pamint cu care sa poata incepe o astfel de afacere“, a spus Fischler.

Premierul Adrian Nastase a mai precizat ca, pentru aplicarea unor asemenea proiecte, este important sa fie stabilite atit cadrul legislativ, cit si resursele financiare necesare. El a aratat ca executivul intentioneaza sa finalizeze pina in primavara anului viitor procedurile internationale pentru acreditarea Agentiei SAPARD, astfel incit sursele financiare necesare acestor proiecte sa poata fi utilizate. O echipa de specialisti ai Comisiei Europene in domeniul agriculturii va sosi in aceasta saptamina la Bucuresti pentru a analiza modul in care se desfasoara activitatea agentiei. „Trebuie sa gasim solutiile cele mai bune prin care sa modernizam agricultura fara a crea probleme suplimentare Uniunii Europene“, a spus Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS