12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIDA - o problema pentru Romania

SIDA – o problema pentru Romania

Anul 2001 a ridicat multe probleme in domeniul infectiei HIV/SIDA in Romania, atit pentru autoritati, cit si pentru cei afectati de infectie.

Daniela Bartos, ministrul sanatatii si familiei, a precizat ca au fost probleme la nivelul monitorizarii terapiei antiretrovirale, ceea ce a impus relansarea programului in aceasta directie, la nivelul tuturor centrelor regionale HIV/SIDA. Cu toate ca s-au facut progrese, la nivelul Centrului Regional HIV/SIDA Timis mai sint, in mod inexplicabil, probleme, ceea ce va face obiectul unei analize minutioase la nivelul Comisiei Nationale de lupta anti-SIDA a Ministerului Sanatatii si Familiei.

Ultima reevaluare trimestriala a Programului National HIV/SIDA a tinut cont, in mod special, de aspecte sociale si de protectie sociala, de aspecte psihologice, educationale, de acceptarea copiilor infectati HIV/SIDA in scoli, precum si de aspecte de integrare sociala, de noi terapii.

In februarie, tara noastra a cerut includerea ei in grupul tarilor cu acces rapid la terapie impotriva maladiei, iar patru luni mai tirziu, in iunie, in urma unor evaluari succesive, acest lucru a devenit realitate. In luna iunie, in cadrul Sesiunii Speciale SIDA a ONU, a fost prezentat Planul National de Actiune HIV/SIDA al Romaniei, purtindu-se in acelasi timp negocieri cu companiile de medicamente in vederea asigurarii unui acces rapid la terapie.

Comisia Interministeriala SIDA va responsabiliza fiecare minister

in lupta anti-HIV

O noua comisie, constituita pentru rezolvarea problemelor cu privire la infectia cu HIV/SIDA, isi va incepe activitatea luna viitoare. Daniela Bartos a precizat ca s-a decis constituirea Comisiei Interministeriale SIDA sub egida secretariatului general al guvernului ale carei atributiuni trebuie cunoscute pina pe 10 decembrie. Secretariatul Comisiei va fi asigurat de Asociatia Romana Anti – SIDA (ARAS), iar in cadrul acestei structuri se vor reuni, pe linga specialistii din domeniu, reprezentanti ai ONG si ai persoanelor afectate de HIV/SIDA.

„Daca pina acum obisnuiam sa tragem la raspundere numai Ministerul Sanatatii si Familiei, prin intermediul Comisiei Nationale HIV/SIDA, acum, prin constituirea acestei noi comisii, vom avea posibilitatea sa responsabilizam fiecare minister cu implicatii in HIV/SIDA, precum si societatea civila“, a spus ministrul sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS