14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpionul Paul Coppin n-a fost la Craiova, ci la Hradec Cralove in Cehia

Spionul Paul Coppin n-a fost la Craiova, ci la Hradec Cralove in Cehia

• Membrii retelei din care face parte spionau in Grecia avioanele militare urcati pe blocuri
• El mai are „prieteni“ arestati in Cuba

Paul Coppin, britanicul retinut in Grecia pentru ca a fotografiat citeva baze militare, face parte dintr-o retea de spionaj – SIP Investigation – bine organizata, ce are sediul intr-o localitate din sud-estul Marii Britanii.

Aceasta opereaza sub acoperirea activitatii de turism. Membrii retelei organizeaza „excursii“ in diferite tari, promitindu-le turistilor ca le vor arata „peisaje“ de neuitat. In realitate, acestia spioneaza unitatile militare, cu predilectie pe cele de aviatie, profil in care se pare ca s-au specializat.

O baza militara secreta l-a „gazduit“ o jumatate de zi

In Grecia, acestia supravegheau traficul aviatiei militare cu ajutorul unor tehnici avansate de ascultare, interceptare si captare video urcati pe blocuri de locuinte. Autoritatile elene l-au arestat pe Paul Coppin impreuna cu grupul din care facea parte pentru ca patrunsesera in unitati militare. Ieri, acestia urma sa fie expulzati in Marea Britanie.

La fel s-a intimplat si in Romania, dupa ce englezul a spionat doua unitati militare: cea de aviatie de linga Bucuresti si „Kogalniceanu“ din Constanta. Numele cu Craiova s-a strecurat pe agentiile de presa din eroare. Paul Coppin nu a ajuns la Craiova, ci intr-o localitate din Cehia cu nume asemanator: Hradec Cralove – de unde si confuzia . Considerati in Romania a fi spioni „industriali“, nu militari, Paul Coppin & Co. au fost expulzati in tara lor de origine.

La Bucuresti, britanicul nu a patruns intr-o unitate militara obisnuita, ci intr-o baza militara conspirativa foarte bine acoperita. Paul Coppin s-a plimbat o jumatate de… zi pina cind militarii romani si-au dat seama ce este cu intrusul. Asupra sa s-au gasit binocluri de mare precizie, aparatura sofisticata de ascultare si un registru complex in care erau notate indicativele de zbor si numerele avioanelor militare, precum si dialogurile dintre pilotii in zbor si baze, cu orele trecute cu mare precizie si numele celor care dialogau. La unitatea de la Mihail Kogalniceanu, acesta a fost pe 23 august si pe 2 septembrie 2001

In Cuba, spionaj… „pasional“

Pe 9 octombrie 2000, in Cuba a fost arestat alt grup de „turisti“. Liderul acestora era Ken Lodge, despre care Paul Coppin avea impresia ca este un spion redutabil. Cei doi sint prieteni buni si colegi la SIP Investigation. Raportul serviciilor secrete cubaneze a fost inaintat prin intermediul INTERPOL Ministerului de Externe al Marii Britanii in 25 octombrie 2000. Alaturi de Ken Lodge a mai fost arestat in Cuba si Jonathan Fawcett, membru al aceleiasi organizatii, impreuna cu sase „turiste“.

Oficial, echipa de la SIP Investigation se deplasase in Cuba pentru a cerceta daca un milionar englez plecat in interes de afaceri isi insela sotia cu o cubaneza. Peter Heims – alt membru al SIPI Investigation – a spus ca poate avea acces la grupul de arestati, dar ca asteapta explicatii clare din partea autoritatilor cubaneze in legatura cu motivele arestarii grupului lui Lodge, care este si acum in custodia cubanezilor. Oscar de Los Reyes – purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe al Cubei, a spus ca raportul remis Marii Britanii a fost clar si ca grupul este acuzat de spionaj. Si asupra lui Paul Coppin au fost gasite fotografii cu diferite tipuri de avioane militare din Romania. „Aventurile“ nu se opresc aici. Amicii lui Paul Coppin au mai „vizitat“ multe state, nu numai din estul Europei, dar si din Occident, chiar si din… SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS