14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Flash

Comuna mare, cu preturi de oras

Dabuleni este cunoscuta ca fiind cea mai mare comuna din tara; multe scoli, liceu, biserici, buget de peste opt miliarde de lei, 96 de strazi, 2.500 de masini, 156 de tractoare si o larga oferta de produse agroalimentare la preturi comparabile cu cele din Craiova. Piata de la Dabuleni, spun localnicii, regleaza piata de la Craiova. Daca un kilogram de ceapa il poti cumpara aici cu 5.000-6.000 de lei, la fel il iei si din oras.

Realizari programate electoral

Si pentru ca tot veni vorba de bani, acestia au fost folositi exact cum scrie in programul electoral cu care actualul primar si-a cucerit votantii. Investitiile s-au tinut lant: definitivarea aplicarii legilor funciare (in curs de finalizare), alimentarea cu apa curenta a intregii comune (cu incepere de anul viitor), repunerea in functiune si modernizarea fintinii mireselor (rezolvat!), extinderea sediului primariei (partial rezolvat!), darea in folosinta a Scolii nr. 2 si repararea tuturor scolilor (rezolvat!), amenajarea unui parc in centru (gata!), pietruirea drumurilor din comuna si amenajarea celor din cimp (actiune finalizata), modernizarea tirgului de saptamina (realizat) si promovarea echipei de fotbal in Divizia D (lucru indeplinit).

Fumatorii boschetari

Desi a fost si el fumator, primarul din Dabuleni nu este deloc indulgent cu subordonatii sai supusi viciului fumatului. De cum intri in primarie, dai cu ochii de un ceas, o cruce si un afis pe care scrie „fumatul interzis“. Si, ca sa le taie angajatilor pofta de fumat, primarul ii indeamna, mai in gluma, mai in serios, sa pufaie linga boschetii din preajma primariei: „cine vrea sa fumeze, hai… boschetaresele… afara!“

Grija pentru carte cu cheltuiala se tine

Desi cultura la sate se regaseste mai ales pe cimpuri sau in gradini, Biblioteca din Dabuleni bate de departe orice filiala oraseneasca. Sediu cochet, amenajat in incinta Caminului cultural (cladire de pe vremea Brancovenilor, unde au fost instalate si patru aparate de aer conditionat), peste 13.000 de volume si 20 de milioane de lei cheltuite anul acesta din bugetul primariei, pentru achizitionarea de noi volume.

Ziar de Dabuleni

Fiind o comuna care se respecta si care va deveni oras, intr-un viitor nu foarte indepartat, Dabuleniul are un ziar local, Informatia Dabuleniului, foaie volanta de informatie, opinie si cultura. Este o publicatie lunara, care a aparut in noiembrie 2001, prin grija autoritatilor locale si a unor oameni de suflet si de cultura din comuna. Primul numar il prezinta pe „Omul din fruntea obstii“, intr-un interviu cu primarul Nicolae Dragoi.

Intre justitiar si reclamagiu

Suparat ca satenii i-au spus ca e reclamagiu de profesie, iar in Gazeta de Sud l-au facut „circotas“, Vasile Buzerea din Goiesti considera ca termenul de „sesizator“ denumeste mai exact intransigenta cu care urmareste greselile concetatenilor. El poate dovedi, cu acte oficiale si adrese de la diferite institutii, ca trei reclamatii s-au dovedit indreptatite. E adevarat ca Vasile Buzerea a facut reclamatii, dar faptul ca s-au luat masuri si s-au aplicat amenzi in trei cazuri (din 50!) inseamna, in opinia lui, ca are dreptate si ca vigilenta si perseverenta sint cheile succesului.

Cadouri pentru saraci

Tiganii saraci din Bailesti vor primi azi pachete cu ajutoare de la comunitatea etniei romilor din municipiul Craiova. Dumitru Tatian, presedintele partidei romilor, a inceput o actiune umanitara, de ajutorare a semenilor saraci din comunele Doljului.

Primar cu noroc la miliarde

Nicolae Dragoi, primarul comunei Dabuleni, crede ca doar norocul a facut ca banii sa nu fie o problema pentru bugetul local: „Am avut noroc si m-a ajutat Dumnezeu“. Dumnezeu sau vreun fiu al satului care chiverniseste banii tocmai de sus, de la vreun virf al Ministerului de Finante, a facut ca spre Dabuleni sa se indrepte multe miliarde de lei. Si ca norocul sa fie deplin si sa loveasca exact in nevoile locuitorilor, de anul viitor, in Dabuleni vor incepe lucrarile de alimentare cu apa a intregii localitati. Proiectul e gata, izvoarele exista, banii s-au gasit: peste doua milioane de dolari, finantare externa asigurata de Banca Mondiala, la care contributia autoritatilor locale este zero!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS