17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistul e frate cu codrul, dar si cu hotul

Politistul e frate cu codrul, dar si cu hotul

In comuna Bala – Mehedinti, aproape ca nu exista locuitor care sa nu se plinga ca i-a fost taiata padurea. Aplicarea Legii 1/2000 a fost mult intirziata, viceprimarul declarind ca situatia este cauzata de incurcaturile facute de cetateni. Repetatele plingeri depuse la postul de politie din localitate nu au fost urmate decit de doua-trei amenzi pentru cei prinsi, iar satenii au ramas cu paguba.

Cu toporisca la briu, Nicolae Vrinceanu se duce a treia oara, intr-o saptamina, la Postul de Politie din Bala. Problema lui cea mare o reprezinta furtul de lemne din padurea pe care si-a recapatat-o. Spune ca politia nu ia nici o masura si ca infractorii se cunosc cu oamenii de ordine: „Am dosare la politie, aici, de un an. Inainte sef de post a fost Turcu, dar nu a luat vreo masura. Apoi l-au schimbat si tot nimic nu s-a facut. Daca nu se rezolva aici, ma duc si la ministru. Mi-au furat lemne din padure si cei de la Directia Silvica au venit, dar atit. Le-am dat hotu’ pe mina, dar nu i-au facut nimic. Hotul a zis ca ma da in judecata, pentru calomnie. Am fost la marcat acum citeva saptamini si am gasit din nou lemne taiate de la mine. Politia a zis sa-i dam noi in judecata, dar noi avem bani de stat prin tribunale?!“

Politistii sint pe urmele hotilor

Din totalul de aproximativ 4.000 de hectare de teren al comunei Bala, aproximativ 2.500 il reprezinta padurile. Nu sint multi localnici care au reusit sa puna mina pe un titlu de proprietate, unde sa aiba trecute si cele citeva pogoane de vegetatie forestiera, dar si acestia se pling ca nu pot beneficia de dreptul lor. Potrivit viceprimarului din Bala, Ion Chitimia, de vina sint si detinatorii terenurilor: „Exista patroni cu firme mari, care iau lemne de aici fara sa intrebe pe nimeni.

Proprietarii terenurilor motiveaza ca taie de la ei, dar se taie si pe linga, din fondul forestier al localitatii. Am facut anchete si am aplicat amenzi de la 10 la 20 de milioane. Sa zicem ca s-au mai potolit, dar nu stim cit va tine situatia“. La Postul de Politie Bala, usa era inchisa, iar gratiile trase. Oamenii de ordine erau probabil in padure, in cautarea hotilor de lemne, asa ca nu am vrut sa le stricam pinda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS