17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCherie Blair vrea sa le ajute pe femeile afgane sa-si recucereasca drepturile

Cherie Blair vrea sa le ajute pe femeile afgane sa-si recucereasca drepturile

Cherie Blair, sotia premierului britanic, a facut un apel luni, in Downing Street, alaturi de doua refugiate afgane, declarindu-se gata sa le ajute pe femeile din aceasta tara sa-si redobindeasca drepturile pierdute sub regimul taliban. „Femeile de linga mine o dovedesc: afganele sint capabile sa-si dezminta imaginea nedreapta“, a declarat Cherie Blair, prezentind-o pe Wahida, presedinta unei asociatii afgane si pe Alia, profesoara de matematica.

„Trebuie sa le ajutam sa se elibereze de aceasta imagine si sa le redam dreptul la exprimare, pentru ca ele sa poata contribui la cladirea unui Afganistan mai bun“, a adaugat ea. „Fara ajutorul dumneavoastra nu vom putea face nici un pas inainte“, au declarat, la rindul lor, cele doua refugiate afgane. Cherie Blair a subliniat ca de cind sotul ei a devenit prim-ministru, in 1997, ea a intilnit femei din intreaga lume supuse unui tratament injust. „Nu imi pot insa aminti de nici o opresiune oribila pe masura celei la care au fost supuse femeile de catre regimul taliban“, a afirmat ea. Ministrul britanic al dezvoltarii industriale, Clare Short, a admis in acelasi context ca Afganistanul nu este singura tara din lume unde drepturile femeii sint calcate in picioare. „Femeile nu au drept de vot in Arabia Saudita iar acesta este un drept fundamental“, a exemplificat ea.

Short a mai spus ca Natiunile Unite isi vor conditiona ajutorul de deschiderea scolilor pentru fete in Afganistan. Apelul lui Cherie Blair este parte dintr-o ofensiva mediatica lansata, simbata, de sotia presedintelui american, Laura Bush.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS