7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateINCASSO-ul DOCUMENTAR sau manipularea documentelor comerciale

INCASSO-ul DOCUMENTAR sau manipularea documentelor comerciale

Un incasso documentar inseamna manipularea documentelor comerciale prin intermediul bancilor, in conformitate cu instructiunile exportatorului de a le inmina importatorului contra plata la vedere sau acceptarea unei trate.

Exportatorul pregateste documentele pentru incasso si le remite la banca sa, cu instructiuni de incasare clare si complete. Incasso-ul documentar este mai potrivit a se utiliza in cazurile in care: vinzatorul si cumparatorul au incredere unul in altul; nu exista nici o indoiala despre posibilitatea si capacitatea cumparatorului de a plati; exista stabilitate politica, economica, precum si legislatie adecvata in tara importatorului; nu exista alte restrictii de import, decit licentele necesare obtinute deja.

Intr-un incasso documentar, banca remitenta, actionind ca intermediar intre exportator si importator, prezinta documentele importatorului prin intermediul Bancii Colectoare, documente care sint o dovada a livrarii sau a serviciului efectuat. In schimb, aceasta colecteaza plata datorata sau obtine acceptarea tratei.

In cazul incasso-urilor documentare, banca accepta sa execute instructiunile de incasare ale vinzatorului. Cu toate ca face ce ii sta in putere sa colecteze (sa incaseze) suma datorata, nu ii revine nici o obligatie in aceasta privinta.

Avantaje: exportatorul are posibilitatea de a pastra controlul asupra marfii pina cind importatorul efectueaza plata; manipularea este simpla; reglarea platii este adesea mai rapida; comisioanele bancare sint substantial reduse.

Dezavantaje: nu sint acoperite riscuri precum cel politic, de transfer si riscurile comerciale; risc de neplata; data incerta de plata; riscul pierderilor financiare, daca refuza cumparatorul sa ridice marfurile.

In caz de neplata, aranjamente precum gasirea unui alt cumparator sau incarcarea marfii pentru a fi returnata in tara exportatoare pot fi foarte costisitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS