15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVinetele, legume de calitate pentru o viata lunga si sanatoasa

Vinetele, legume de calitate pentru o viata lunga si sanatoasa

Vara si toamna apar pe piata vinetele, legume de culoare violacee, alungite, cu gust aspru si avind, pe linga calitatile alimentare, o serie de proprietati curative.

Gospodinele gatesc si conserva aceste legume, carora putini le cunosc importanta in mentinerea sanatatii. Vinetele proaspete contin, pe linga apa, o serie de substante nutritive ca protide, lipide, glicide, provitamina A, vitamina B1, B2, C, PP, macroelemente ca potasiu, calciu, fosfor, sulf, fier, magneziu, iod, zinc, cupru s.a. Consumate moderat, vinetele au actiune tonica, antianemica, laxativa, diuretica, calmanta, stimulenta, hepatica si pancreatica. Ca uz intern, vinetele sint recomandate in diverse afectiuni ca: anemie, constipatie, oligurie, eretism cardiac, reumatism, afectiuni hepatice si pancreatice, guta, diabet, boli cardiovasculare. Vinetele se consuma proaspete, numai cind sint bine coapte, sub forma de salate, aperitive sau mincaruri.

Terapeutic, vinetele dau bune rezultate si folosite extern, sub forma de cataplasme, in arsuri, abcese, impetigo, hemoroizi. Se utilizeaza doar frunzele verzi, proaspete, zdrobite cu facaletul ori inmuiate pe baie de aburi si puse direct pe arsuri, abcese, hemoroizi, impetigo, apoi legate cu o fasa curata. Se tin doua-trei ore, depinde de cum le suporta fiecare organism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS