10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean isi vinde un rinichi pentru a le asigura copiilor un camin

Un craiovean isi vinde un rinichi pentru a le asigura copiilor un camin

„Vind rinichi. Telefon…“ Anuntul aparut la mica publicitate este scurt si sec, dar ascunde o intreaga drama. Un craiovean, tata a trei copii, nu mai suporta saracia si s-a hotarit sa-si vinda organele. Este un gest disperat pe care cu greu s-a hotarit sa-l faca. Dar viitorul familiei si al copiilor este mai presus de propria sanatate. Chiar daca nu prea s-au inghesuit cumparatorii, „donatorul“ spera ca intr-o zi, cit de curind, cineva va avea nevoie de rinichiul lui. Si atunci va avea propria lui casa, iar cei trei copii nu vor mai suferi de foame si de frig.

Cinci suflete locuiesc de citiva ani intr-o singura camera a unei case nationalizate din Craiova. Costi isi iubeste ca pe ochii din cap cele trei mogildete care abia pot sa pronunte cuvintul „tata“. Oana are sapte ani si anul viitor va merge la scoala, Sergiu are trei ani si aproape tot timpul umbla descult, din lipsa de incaltari, iar Ana-Maria, mezina, nu are decit sase luni. Lui Costi, ideea cu vinzarea propriilor organe nu i-a venit de mult. „Acum doua luni m-am hotarit sa donez un rinichi. Am chibzuit mult pina sa iau aceasta hotarire, dar este singura solutie. Serviciu nu am, casa nu, bani ca sa traim nici atit. Este singura mea sansa de a le oferi copiilor un viitor.“ Pina acum sase luni a avut serviciu, la Salubritate. S-a imbolnavit insa si a trebuit sa renunte. „In aceeasi luna s-a nascut Ana-Maria, iar sotia a trebuit sa intre in concediu postnatal. E vai de noi, nu avem bani nici sa platim chiria si gazele, dar sa mai iau si mincare si imbracaminte pentru copii. Nu stiam ce sa mai facem, cum sa ne mai descurcam. Pina cind am vazut intr-un ziar un astfel de anunt. Apoi am inceput sa ma interesez de transplanturi. Am cunoscut pe cineva care a donat un rinichi si acum se simte bine. Si am zis ca poate asa terminam si noi cu saracia asta“, povesteste Costi.

„Sper sa gasesc cit de curind un cumparator“

Maria, sotia lui, a fost de acord cu aceasta decizie: „Daca el nu poate sa-l doneze, o sa-mi vind eu un rinichi. Asa nu se mai poate. Incalzim soba cu cartoane si avem datorii mari la intretinere. Daca nu platim, o sa ne dea afara si raminem pe drumuri“. Pretul unui rinichi este intre 70-130 de milioane de lei. Depinde de dibacia cu care donatorul negociaza sau de cit este de grabit cel care primeste organul. „M-au sunat citeva persoane, din Bacau si din alte orase, dar nu au venit sa discutam. Daca mi se ofera un pret rezonabil, il dau. Fac asta pentru copii si pentru familie si sper sa gasesc cit de curind un cumparator,“ spune Costi, hotarit sa renunte la organul cu pricina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS