13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii OJPC au gasit excremente de soareci linga carne si parizer

Inspectorii OJPC au gasit excremente de soareci linga carne si parizer

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Olt au controlat zilele trecute citiva producatori si comercianti de carne si produse din carne din comuna Potcoava. SC SOHODOL PROD SRL are sediul in satul Sirbi, comuna Optasi, dar activitatea propriu-zisa se desfasoara la punctul de lucru din comuna Potcoava, care functioneaza ca un centru de taiere si atelier de preparate din carne. In momentul in care inspectorii OJPC au ajuns la fata locului, luni, 12 noiembrie, in jurul orei 14.00, in cladire se aflau doar doi angajati si tocmai fusesera sacrificate doua bovine si trei ovine. In unitatea controlata, care nu avea nici o firma, neregulile s-au tinut lant. Caile de scurgere si sifoanele erau infundate, pardoseala era murdara, iar peste tot se simtea un miros intepator de carne alterata. In sala de taiere si preparatie, ca si in restul camerelor, peretii aveau faianta sparta si pareau sa nu fi fost spalati si curatati de foarte mult timp. Vestiarele erau insalubre, utilajele de taiere si preparare erau invechite si ruginite, iar resturile rezultate erau aruncate la intimplare. Inspectorii au gasit conditii improprii de depozitare a ingredientelor pentru prepararea produselor, care se aflau linga excrementele de soareci. Inspectorul-sef al OJPC Olt, Ion Carson, a spus: „Am gasit de cuviinta sa sigilam cele patru cai de acces in unitate in prezenta celor doi angajati. Patronul nefiind acolo, s-a intocmit proces-verbal de sigilare pentru 19 ore, pina la sosirea reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare si ai Inspectiei de Sanatate Publica pentru a efectua teste de salubritate“.

Patron cu initiative… proaste

Sositi la fata locului a doua zi, in jurul orei 10.00, reprezentantii celor trei institutii au avut o surpriza neinspirata din partea patronului SC SOHODOL PROD COM SRL, Georgel Buica. Acesta rupsese sigiliul in absenta organelor abilitate, facuse o curatenie superficiala, dar departe de a se conforma normelor igienico-sanitare, iar produsele preparate care fusesera gasite cu o zi inainte parca se evaporasera. Inspectorii au cerut ajutorul organelor de politie locale, care au constatat desigilarea cailor de acces. Patronului i-a fost intocmit dosar penal si, in plus, i-a fost aplicata din partea OJPC Olt o amenda de 50 de milioane de lei. De asemenea, unitatea a fost inchisa pina la intrarea in legalitate.

Tot in comuna Potcoava au mai fost constatate nereguli la SC BABOI CASABLANCA SNC. Aceasta comercializa carne si produse din carne fara ca spatiul destinat activitatii de alimentatie publica sa fie delimitat de cel destinat functionarii unui bar. Unitatea avea o singura vinzatoare pentru ambele tipuri de activitati, iar cladirea era in plina renovare. De asemenea, inspectorii OJPC au gasit si dulciuri expirate. Si portile acestei societati au fost sigilate pina la intrarea in legalitate.

Inspectorul-sef Ion Carson a precizat ca aceste controale fac parte dintr-o actiune tematica de verificare a producatorilor de carne si preparate din carne. Pina in prezent, au fost verificate 16 unitati de pe raza judetului Olt, din care trei au fost inchise. Valoarea produselor constatate cu abateri se ridica la 200 de milioane de lei, iar cea a amenzilor la aproximativ 180 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS