6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDemolatorul Vasile Bulucea vrea sa scape orasul de constructii ilegale

Demolatorul Vasile Bulucea vrea sa scape orasul de constructii ilegale

Dupa pocinogul cu conducta de termoficare sparta in cartierul 1 Mai, autoritatile locale s-au ingramadit care mai de care sa rezolve problema. Pentru inceput, au fost darimate citeva chioscuri „ghinioniste“ asezate tocmai pe conducta fisurata. Dupa ce situatia din zona s-a „aflat sub control“, alesii urbei au avut o revelatie: daca in Craiova exista si alte constructii ridicate pe conducte, ce-ar trebui sa facem cu ele? Asta pentru ca, vezi Doamne, daca mai pocneste vreo teava, poate se intimpla vreun accident. Cu mic, cu mare, sefi de servicii, directori de regii, directori din primarie, viceprimari si primar, tot mutind la dosare si elaborind strategii, au ajuns la un consens. Sa nu se supere nimeni, dar decizia a fost luata: constatam, somam, demolam. Nu mai conteaza ca pe conducte sint ridicate constructii legale sau ilegale. Din toate va musca lacom buldozerul autoritar. Asta, daca proprietarii nu vor da dovada de intelegere si nu-si vor stringe singuri calabalicul.

De citeva zile, prin institutiile craiovene posesoare de conducte de apa, de gaze si de termoficare se munceste cu spor. Se merge pe teren, se constata, se noteaza si se fac planuri pentru identificarea tuturor constructiilor ridicate deasupra unui sistem public de utilitati. Nu este vorba de vreo intelegere telepatica intre directorii institutiilor sau de munca voluntara, ci de un ordin al primarului. Vasile Bulucea s-a hotarit sa rezolve o data pentru totdeauna situatia constructiilor amplasate deasupra conductelor din oras. Nu mai conteaza cine, de ce, cu aprobarea cui si de cit timp si-a construit ceva intr-o asemenea zona. Verdictul este simplu. Se va demola! In prezent au fost constituite doua echipe conduse de cei doi viceprimari, care trebuie sa identifice constructiile cu pricina. Asta pentru ca nimeni nu stie cite sint si pe unde sint asezate, desi unele au aprobari emise chiar de primarie sau de regiile direct implicate. Cladirile cu pricina n-au aparut totusi peste noapte precum ciupercile dupa ploaie!

Dupa ce vor fi identificate constructiile ghinioniste, proprietarii acestora vor primi o somatie din partea autoritatilor, prin care li se recomanda „calduros“ sa-si mute cuibul intr-o alta zona mai primitoare. Constructiile incapatinatilor se vor intilni cu lama taioasa a buldozerului. Si daca tot este o lege, primarul promite solemn ca, de data asta, simpatiile si antipatiile vor fi puse pe picior de egalitate. Adica nu mai conteaza ca patronul X a obtinut cu ingaduinta o autorizatie de construire semnata si parafata tocmai de primar! Ca are sau nu are chioscul patalama, tot la pamint o sa ajunga!

Gasiti conducta si identificati constructia ilegala

Si ca sa vada lumea ca primarul nu glumeste, pregatirile pentru demolare au inceput. Unu – identificarea! Greoaie, inceata, dar cu spor facuta. Am vrut sa vedem si noi care sint conductele care „bintuie“ orasul si am incercat sa facem rost de citeva harti ale acestora. Stupoare insa, toata lumea lucreaza la ele, iar acolo unde sint fie au trecut prea multi ani peste ele, fie sint „secret de serviciu“. Conductele pazite cu strictete de conducere apartin CET 2, adica proprietarilor conductei fisurate cu ceva vreme in urma in cartierul 1 Mai. La Regia Autonoma de Apa – Canal se gaseste o harta a sistemului de canalizare, dar este veche si ingalbenita. Una noua, pe calculator, va aparea prin 2002, promite conducerea. La Regia de Termoficare si SC Distrigaz exista harti, iar acum se cauta chioscurile ridicate deasupra conductelor. Si te mai intrebi cum poate un chioscar sa-si ridice o constructie deasupra unei conducte! Pai, cine stie pe unde trec conductele? Nici macar cei care dau avizele!

„Comert de mahala sa faca in tirguri, oboare sau pe canal!“

Inaintea producerii incidentului din cartierul 1 Mai, consilierii locali au votat o hotarire prin care constructiile ilegale din oras aveau posibilitatea sa intre in legalitate pina la sfirsitul anului. Asta, pentru ca nu este bine sa renunti la o sursa de venit. Multi chioscari, legali sau ilegali, isi plateau darile catre stat. Acum, decizia primarului de a face curatenie printre chioscari pina la sfirsitul anului incalca o hotarire a con-siliului local. Este sau nu un abuz, nimeni nu stie. Cei doi viceprimari si coordonatorii echipelor care urmaresc inventarierea constructiilor sint de acord ca acestea trebuie sa dispara de pe domeniul public. Antonie Solomon spune ca aceste probleme n-ar fi aparut daca atunci cind s-au facut punerile in posesie s-ar fi tinut cont si de conducte. Asta probabil in cazul in care, asa cum am mai spus, ar fi stiut cineva pe unde trec acestea! Concluzia emisa de viceprimar este simpla: „Acest comert trebuie sa dispara. Daca vor sa faca un comert de mahala, sa-l faca unde spunem noi; in tirguri, oboare sau pe canal. Exista locuri pentru acest gen de comert, dar nu pe domeniul public!“ Celalalt viceprimar, Mihai Dragu, spune ca decizia luata de primar nu incalca hotarirea consilierilor, ci este vorba de „un amendament aprobat intr-o situatie de criza“.

Chioscarii au iesit deocamdata invinsi din lupta cu autoritatile. Au pierdut o batalie, dar cei care au construit legal s-ar putea sa cistige razboiul in fata instantei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS