18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurat si multumit, chiar daca nu in propria cada

Curat si multumit, chiar daca nu in propria cada

Dorul craiovenilor dupa apa calda nu este in pericol total de a deveni boala cronica. Cel putin nu atita timp cit exista Baile comunale. Dupa ce nu au functionat un timp din cauze financiare, incepind de saptamina trecuta, baile si-au deschis din nou usile si… robinetele pentru craiovenii in casele carora cada sau dusul au devenit simple obiecte de decor. Pentru numai 25.000 de lei, doritorii se pot spala, pot face sauna sau pot inota in bazin. Iar cei care nu se pot spala singuri pe spate isi pot aduce si perechea cu care sa se giugiuleasca in voie intr-unul dintre separeuri.

Baile comunale au fost intotdeauna o solutie la programul restrictiv al apei calde sau in cazul lipsei totale a acesteia. Aurica Grivei, functionara in cadrul Bailor comunale, spune ca sint clienti care vin de mai bine de 25 de ani: „Vine fel si fel de lume, de la profesori, functionari, pina la oameni care nu au casa si dorm pe strazi sau in cimitir, prin cavouri. Sint clienti care vin de 25 de ani, de cind lucrez eu aici. Unii vin mai mult pentru abur. Se simt foarte bine dupa sauna si nu mai pot renunta. Pe vremuri, aveam si masaj. Atunci era asa de mare aglomeratie, ca nu aveai unde sa arunci un ac“.

Amor cu apa calda,… dar numai cu acte in regula!

Craiovenii se pot imbaia in voie o ora sau chiar doua, in toate zilele de vineri si simbata. Si nici macar nu trebuie sa isi spele singuri cada… Pentru cei care se plictisesc sa faca baie singuri, exista posibilitatea de a-si aduce perechea intr-unul dintre separeurile cu o cada sau doua. Pentru o baie „fierbinte“ in doi este suficient sa prezinte buletinele unde scrie ca sint casatoriti si sa pronunte formula magica: „Dati-ne o dubla!“. Regulamentul spune clar ca in separeu nu au voie doi barbati sau doi indragostiti nedusi la starea civila. In fond, e vorba de bai comunale, nu de bordel! Desi au fost si cazuri de incalcare a regulilor.

Barbati, nu va aplecati dupa sapun!

Aurica Grivei isi aminteste ca in urma cu citva timp a avut loc un conflict intre doi amorezi care nu s-au inteles la pret si a trebuit sa intervina politia pentru a-i desparti. Dar nu acesta a fost cel mai grav si mai…haios lucru pe care l-a vazut femeia de 25 de ani, de cind lucreaza la bai: „A venit odata un inginer din Caracal care a incercat …ceva cu un alt barbat. Dar au sarit ceilalti si l-au luat la bataie. A fugit asa, despuiat, in mijlocul iernii. Nici dupa haine nu s-a mai intors. Dar asta a fost demult. Dupa 1990, nu am mai avut incidente de acest gen“.

Cazile sint spalate si dezinfectate frecvent

Cei care prefera sauna au posibilitatea sa stea in aburi, la temperatura pe care o doresc. Bancile din sala de sauna sint asezate in trepte, in functie de temperatura pe care o suporta fiecare. Si daca cei aflati in sala doresc mai mult sau mai putin abur, este suficient sa scoata capul pe geamul care da inspre centrala si sa isi faca doleantele cunoscute: „Nea centralistule, mai baga niste lemne pe foc!“. In ceea ce priveste igiena cazilor si a dusurilor, acestea sint tot timpul spalate si dezinfectate cu dero si clor.

Aceia care nu adera la parerea ca iarna nu sint recomandate baile dese pentru ca si mizeria tine de cald pot apela la Baile comunale unde gasesc apa calda, sauna si chiar un bazin de inot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS