15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024

Diverse

OPEC va reduce productia de petrol. Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va decide o reducere a productiei sale pentru ca pretul petrolului sa revina la un nivel just. Reprezentantii OPEC au spus ca atentatele din 11 septembrie din SUA au determinat scaderea cererii de titei si au antrenat o crestere a stocurilor, ceea ce a condus la o diminuare a cotatiilor sub nivelul lor de echilibru. Un pret „just“ ar trebui sa se incadreze intre 22 si 28 de dolari/baril, in timp ce pretul titeiului de referinta cu livrarea in decembrie a fost la sfirsitul saptaminii trecute de 22,22 dolari.

Moldova vrea program TV in locul unei datorii de trei milioane de dolari. Autoritatile de la Chisinau i-au propus Romaniei conversia unei datorii in valoare de trei milioane de dolari, pe care Republica Moldova nu o poate achita, in plata pentru difuzarea pe teritoriul acestei tari a programelor canalului unu al Televiziunii Romane (Romania 1). Propunerea are in vedere plata pentru transmisii televizate, pe o perioada de patru ani, incepind de la 1 iulie 2002. Cele trei milioane de dolari restante reprezinta ultima transa dintr-un credit, in valoare de 14,5 milioane de dolari, contractat in septembrie 1993. Conditiile imprumutului, acordat fara dobinda, sint o perioada de scadenta de opt ani si o perioada de gratie de doi ani. Dupa ce, la inceputul anului, cele doua parti au convenit sa prelungeasca termenul de rambursare a imprumutului pe perioada 2000-2005, Republica Moldova a achitat doua transe, in valoare totala de 11,5 milioane de dolari.

Transportul rutier in statele UE este in tranzitie. Comisia Europeana a propus introducerea unei perioade de tranzitie, de patru-cinci ani, pina la acordarea accesului nelimitat pentru firmele de transport rutier din statele candidate la Uniunea Europeana (UE) pe drumurile din tarile membre, dupa extinderea Uniunii. In cazul in care va fi aprobata, decizia se va aplica in cazul Cehiei, Estoniei, Lituaniei si Slovaciei, state care au solicitat ca activitatea transportatorilor sa nu se supuna integral reglementarilor din sectorul transporturilor rutiere din Uniunea Europeana.

Italienii vor sa sprijine turismul romanesc. Grupul italian GIRAMONDO VIAGGI, detinator al uneia dintre cele mai dezvoltate retele de agentii de turism din Europa, intentioneaza sa se extinda in Romania pe baza sistemului de franciza. Compania GIRAMONDO este interesata sa identifice un partener care va deveni agentul sau pentru Romania, acesta urmind sa aiba exclusivitate pentru utilizarea marcii GIRAMONDO la nivel national, orice alta agentie de turism care va dori sa functioneze sub aceasta denumire urmind sa plateasca o licenta. GIRAMONDO va asigura agentiilor partenere suportul – logistica, marketing, know how – pentru a crea si extinde reteaua in Romania.

Romania va primi anual 1,35 miliarde de dolari prin investitii straine. Volumul investitiilor straine directe in Europa de Est va ramine solid pe termen mediu, in pofida incetinirii ritmului de crestere economica la nivel global, cel mai recent raport al Economic Intelligence Unit (EIU), divizie a Economist Group, preconizind valoarea medie anuala a acestora la 32,46 miliarde de dolari, in perioada 2001-2005, suma din care Romaniei ii vor reveni anual 1,35 miliarde de dolari. EIU estimeaza ca investitiile straine directe in cele 27 de state din Europa de Est vor totaliza, in perioada 2001-2005, 162 de miliarde de dolari, in crestere cu 36% fata de perioada 1996-2000, cind valoarea acestora s-a cifrat la 119 miliarde de dolari.

Lege noua, investitii noi. Noua Lege a investitiilor directe a reusit sa atraga primii 36 de investitori, care spun ca vor da pentru Romania peste jumatate de miliard de dolari, a declarat ministrul dezvoltarii si prognozei, Leonard Cazan. Pentru a stabili cele mai operative modalitati de realizare a investitiilor si a aplicarii corecte a prevederilor legii, conducerea Ministerului Dezvoltarii si Prognozei (MDP) a organizat o intilnire cu cele 36 de companii. Oficialul MDP a adaugat ca o alta propunere avansata de reprezentantii companiilor este extinderea listei cu utilajele exceptate de la plata taxelor vamale.

Bani de la buget pentru sectorul zootehnic. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) va aloca anul viitor 3.000 de miliarde de lei pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, aproape de zece ori mai mult decit suma repartizata in acest an. Secretarul de stat in MAAP, Mihai Lungu, a spus ca s-a decis alocarea acestor fonduri catre doua programe prioritare, sectoarelor de porcine si de bovine, care vor primi 1.100 de miliarde de lei, respectiv 1.600 de miliarde de lei. Restul sumei va fi distribuita pentru fondul genetic si alte programe mai mici. Efectivele de animale din ferme au scazut drastic in ultimii zece ani. Programul pentru sprijinirea sectorului porcin prevede atribuirea gratuita a fermelor, in prezent, depopulate, catre agenti economici care trebuie sa dovedeasca experienta, posibilitati financiare de a hrani animalele si de a renova, la standarde minime, fermele respective, a adaugat Lungu. Un alt program prevede acordarea de credite la cumpararea animalelor pentru reproductie, la dobinzi care sa nu depaseasca 7-8% pe an.

Primele motoscutere produse in Romania. TOHAN Zarnesti, unicul producator de biciclete, motorete si motociclete din Romania, va lansa pe piata primele motoscutere asamblate in Romania. TOHAN a produs deja aproximativ 50 de motoscutere, dar lansarea oficiala pe piata va avea loc doar dupa omologarea motoscuterelor de catre Registrul Auto Roman (RAR). Motoscuterele sint echipate cu motoare de 49 de centimetri cubi, iar pretul de vinzare se va situa intre 500 si 750 de dolari. Tohan a produs pina in anul 1997, cind a incetat productia de motociclete, peste 100.000 de unitati, cele mai cunoscute game fiind Carpati, Mobra si Hoinar. Cauzele stoparii productiei constau in incapacitatea furnizorilor interni de a produce motoare care sa respecte normele de poluare impuse de RAR si nivelul scazut al comenzilor.

Productia semiconductoarelor se relanseaza. Vinzarile de semiconductoare ar putea creste in anul 2002 cu sase procente, la 150 de miliarde de dolari, pentru ca in urmatorii doi ani sa cunoasca o rata anuala de crestere estimata la 21%, valoarea vinzarilor urmind sa ajunga, in 2004, la 218 miliarde de dolari, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia din Industria Semiconductoarelor (SIA). Dupa cea mai slaba rata anuala a vinzarilor, inregistrata in acest an, comertul de semiconductoare va incepe sa fie stimulat de dezvoltarea cererii de computere personale, echipamente de comunicatii mobile si diferite tipuri de alte produse, precum playere digitale pentru MP3-uri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS