16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNava SANCO CHASER a avut din fabricatie o inclinatie prea mare

Nava SANCO CHASER a avut din fabricatie o inclinatie prea mare

Nava SANCO CHASER, care s-a inclinat marti, in timpul manevrelor de lansare la apa la Santierul Naval SEVERNAV SA Drobeta Turnu Severin, ajungind aproape de limita de plutire si adusa la verticala cu ajutorul remorcherelor si al macaralelor, va pleca astazi spre Constanta. De aici, nava de transport, in greutate de 560 de tone, va fi preluata de armatorul norvegian care a comandat-o.

Incidentul de la lansare a fost studiat de specialistii santierului, acesta fiind primul de acest fel inregistrat la SEVERNAV. Ei au ajuns la concluzia ca la inclinarea din constructie a vasului, de 15 grade, s-a adaugat inclinarea calei de lansare, de 12 grade, ceea ce a determinat lansarea la apa la un unghi de bandare mai mare decit cel normal: „Greutatea navei, de aproximativ 560 de tone, a fost prea mica si vasul nu a intrat de la inceput in stare de plutire. Imediat dupa contactul cu apa, nava a luat un unghi de bandare mai mare decit cel necesar, inclinindu-se spre partea stinga-babord la aproximativ 27 de grade.

La aceasta inclinare a contribuit si nivelul lacului de acumulare, determinat de debitul hidrocentralelor de la Portile de Fier I si II“, a declarat Dumitru Ciortan, director de productie la SC SEVERNAV SA. Potrivit reprezentantilor santierului, in partea finala a constructiei navei, lucrare care va fi executata in Norvegia, se va avea in vedere echilibrarea vasului. Proiectantul navei, aflat la SEVERNAV in momentul incidentului, a refacut calculele in acest sens. Tot norvegienii vor fi cei care vor monta echipamentele pentru ca nava sa poata intra in exploatare. Santierul Naval SEVERNAV SA Drobeta Turnu Severin va mai lansa o nava pina la sfirsitul acestui an, care se va alatura celor sase deja livrate partenerilor de afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS