12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNelu Tobosaru va munci neplatit 50 de ore pentru craioveni

Nelu Tobosaru va munci neplatit 50 de ore pentru craioveni

• Condamnatii la munca in folosul comunitatii nu prea se inghesuie sa-si ispaseasca pedepsele • In acest an, din cele aproape 130 de mandate de acest gen, date de instanta, doar 16 au fost pina acum „rezolvate“ • Nelu Tobosaru a primit 50 de ore de munca „voluntara“ pentru ca, la sarbatoarea nepotelului sau, a dat muzica prea tare si i-a deranjat pe vecini • El isi recunoaste vina si este hotarit sa lucreze pentru oras

Nelu Tobosaru are 55 de ani si de marti, 6 noiembrie, a fost trecut pe lista celor care trebuie sa munceasca in folosul comunitatii. Instanta de judecata l-a obligat sa lucreze 50 de ore pentru craioveni. In urma cu o luna, in curtea unei locuinte din cartierul craiovean George Enescu, familia Tobosaru si-a sarbatorit nepotelul, care implinise un an. In cinstea lui Madalin s-au inchinat pahare de vin, s-au pus pe masa mincaruri alese si tort. Si ca petrecerea sa aiba farmec, s-a dat si muzica un pic mai tare ca de obicei. Numai ca acest lucru i-a deranjat pe locatarii blocurilor din apropiere, care au chemat, la lasarea intunericului, politia. „E adevarat, am facut o petrecere pentru nepotelul meu. Au venit politistii si ne-au spus sa oprim muzica pentru ca ii deranjam pe vecini. Am dat-o mai incet si dupa vreo doua ore a venit iarasi patrula si atunci am oprit casetofonul. M-au amendat pentru ca tulburasem linistea publica, iar ieri (marti – n.r.) am fost chemat la judecatorie. Mi s-a spus ca sint condamnat la 50 de ore de munca in folosul comunitatii“, spune contravenientul.

„Am gresit, trebuie sa platesc“

Sotii Tobosaru au opt copii si citiva nepotei. Singura lor sursa de venit este carausia. „Am lucrat ca sofer pe autobuz pina in ’90, dar am ramas fara serviciu. Am un car si o caruta si muncesc pe la unul si pe la altul, atunci cind gasesc. Ajut oamenii sa-si care lucrurile dintr-o parte in alta si pentru asta primesc cite 50-75 de mii, de multe ori chiar mai putin. Ce sa fac, trebuie sa muncesc ca sa-mi tin copiii“, spune Nelu. El este hotarit sa-si efectueze cele 50 de ore la care a fost condamnat, muncind fara sa fie platit: „Asta este, recunosc ca am gresit si trebuie sa platesc. Miine ma duc la primarie si o sa muncesc 50 de ore acolo unde o sa mi se spuna.“

Cei care nu vor sa munceasca ajung in puscarie

De la inceputul acestui an, instantele de judecata au emis zeci de mandate „privind obligarea contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii“. Numai ca multi dintre respectivii contravenienti nu prea

s-au inghesuit sa-si execute pedeapsa. „In acest an ni s-au trimis de la judecatorie 126 de mandate, dar numai 16 dintre cei condamnati s-au prezentat sa-si execute pedeapsa. Aceste persoane sint in general repartizate la regiile din subordinea primariei si trebuie sa presteze anumite munci necalificate, cum ar fi curatenia in cimitire, pe zonele verzi si uneori igienizari la imobilele de stat. Aceste munci nu sint platite, iar pentru cei care nu vor sa le faca, pedeapsa se poate transforma in inchisoare. Daca toti cei care primesc mandate ar fi de buna-credinta si s-ar prezenta sa-si faca orele de munca, am putea chiar sa facem un serviciu separat, iar orasul ar arata mult mai frumos si mai curat“, a spus Nicoleta Bacanu, sef Serviciu salarizare in cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS