14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii tremura la gindul ca vor plati sume cu sase-sapte zerouri la intretinere

Severinenii tremura la gindul ca vor plati sume cu sase-sapte zerouri la intretinere

O data cu sosirea frigului, afisarea pretului intretinerii ii sperie pe severineni. Cei mai multi dintre ei spun ca vor ajunge la sapa de lemn daca vor avea ambitia de a nu ramine restantieri. Incepind cu 1 septembrie, pretul gigacaloriei a „sarit“ la 550.000 de lei, ceea ce face ca datoriile la asociatii sa creasca de doua ori mai mult decit in perioada de vara. Daca nu vor plati caldura si apa calda, severinenii care stau la bloc vor ramine, in prima faza, fara apa calda. Urmatoarea masura va fi, cel mai probabil, intreruperea furnizarii de agent termic.

Potrivit viceprimarului municipiului Drobeta Turnu Severin, Tudor Dinu, in cazul in care volumul datoriilor asociatiilor de proprietari va deveni impresionant, furnizarea agentului termic va fi intrerupta. Daca iarna acestui an nu va respecta tiparul sezonului trecut si se vor inregistra temperaturi mult mai scazute pe o perioada mai lunga, atunci cifrele de la intretinere se vor schimba simtitor. Potrivit specialistilor de la Regia de Termoficare, pentru fiecare camera incalzita la parametrii optimi se cheltuieste lunar aproximativ o gigacalorie, iar fiecare locatar consuma, pe timp de ger, aproximativ 0,25 gigacalorii pentru a avea apa fierbinte la robinet. Reprezentantii municipalitatii, grijulii cu buzunarele cetatenilor, au limitat furnizarea apei calde la opt ore sau chiar deloc. In prezent, datoriile furnizorului de agent termic pentru municipiu – RA LOTUS – catre Regia de Termoficare ROMAG TERMO se ridica la peste 50 de miliarde de lei. In acelasi timp, RA LOTUS a anuntat asociatiile de locatari sa-si plateasca datoriile cel putin pina la nivelul lunii aprilie.

Pensionarii – cei mai constanti platitori

Pentru o estimare corecta a pretului final al intretinerii in aceasta iarna trebuie adaugat faptul ca sumelor pentru plata agentului termic li se vor adauga cele pentru cheltuielile lunare pentru apa rece, gunoi, ascensor si salariul administratorului, sume care reprezinta, in mod obisnuit, aproximativ 25 de procente din costul total al intretinerii. Daca in cazul unei garsoniere pretul intretinerii este aproximat pentru aceasta iarna la 670.000 de lei, in cazul unui apartament cu doua camere, cheltuielile vor varia intre 825.000 de lei si 1.275.000 de lei. Pensionarii isi platesc cu regularitate facturile, chiar daca de cele mai multe ori nu le mai ajung banii si pentru alimente sau pentru medicamente. „Prima noastra grija, cind luam pensia, este sa mergem si sa ne platim intretinerea. Abia apoi mai vedem daca ne mai ajung banii si pentru mincare. Avem vecini care nu au mai platit de citeva luni si care ne afecteaza si pe noi. Din putinii bani pe care ii avem reusim sa ne adunam si pentru platile la stat. Cu telefonul si lumina nu prea ne mai descurcam si trebuie sa facem multa economie, dar asta este…“, a spus Vasile Dumbrava, de 67 de ani, pensionar din Drobeta Turnu Severin.

Primaria va acorda subventii in functie de venitul pe membru de familie

Ajutoarele sociale pentru subventia la energia termica se vor acorda in aceasta iarna de catre Primaria Drobeta Turnu Severin in functie de venitul mediu net pe membru de familie. In cazul unui venit mediu lunar pe membru de familie de pina la 900.000 de lei, se acorda un sprijin de 700.000 de lei; pentru cei cu un venit mediu pe membru de familie situat intre 900.000 si 1.100.000 de lei, se acorda un sprijin de 420.000 de lei; pentru o familie cu un venit mediu lunar de persoana situat intre 1.100.000 si 1.400.000 de lei se acorda un ajutor de 210.000 de lei. Ultima suma acordata ca subventie pentru familiile defavorizate este de 110.000 de lei pentru familiile cu un venit mediu net situat intre 1.400.000 si 1.800.000 de lei. Pentru a beneficia de aceste ajutoare, severinenii care se incadreaza in limitele stabilite de lege trebuie sa depuna solicitari la asociatia de locatari-proprietari de care apartin. Cererile-formular trebuie completate, insotite de declaratia pe propria raspundere asupra venitului net, acte care vor fi depuse la asociatie. Aici se realizeaza centralizarea documentelor, care se inainteaza catre primarie, urmind ca, dupa efectuarea verificarilor, sumele acordate ca subventie la plata energiei termice sa ajunga la asociatiile de locatari-proprietari din municipiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS