19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopii orfani cu un prezent sigur, dar cu un viitor incert

Copii orfani cu un prezent sigur, dar cu un viitor incert

Cind intri in Centrul de Plasament din Tirgu Carbunesti este greu de crezut ca te afli intr-o institutie de ingrijire a copiilor orfani. Numai premergatoarele si carucioarele din holul larg de la intrare tradeaza destinatia cladirii, care sclipeste de curatenie. Centrul gazduieste 65 de copii cu virste de la zero la trei ani si este dotat cu ajutorul unor fundatii din strainatate, care au investit aici, impresionate de interesul aratat copiilor si de sufletul pe care conducerea si personalul il pun in ingrijirea micutilor. Fundatia franceza SERA asigura lunar laptele praf, scutece de unica folosinta si salariile a sase monitori-educatori, iar pompierii din Manchester doneaza institutiei in fiecare an jucarii, imbracaminte, incaltaminte sau mobilier: „Mai avem si acum din ajutoarele pe care le primim de zece ani incoace de la fundatiile din strainatate. Noi nu mai trebuie sa cumparam hainute sau incaltaminte, pentru ca ne ajuta ei. Fundatia SERA ne-a asigurat si doua centrale termice, doua magazii si amenajarea curtii in care se joaca micutii“, a spus directoarea centrului, Melania Toader.

Copii frumosi si sanatosi, dar ai nimanui

Copiii internati in acest centru sint oglinda bunastarii institutiei si a bunei organizari. Cind am vizitat centrul, micutii dormeau netulburati in saloanele mirosind a lapte, pentru ca nu trecuse mult de cind luasera masa. „In mod normal ar trebui sa respectam un program al meselor, dar copiii maninca diferit, unii mai putin, altii mai mult. Nu poti sa nu-i dai de mincare unui copil care cere si plinge, asa ca unii dintre ei nu mai respecta nici un program“, a spus Simona Patachia, doctor in cadrul centrului. Obrajorii dolofani ai micutilor adeveresc spusele doctoritei. Nimic din aspectul micutilor nu tradeaza soarta lor cruda de copii orfani. Angelica are numai zece luni, dar este un copil vinjos si vesel. Ride tot timpul si ochii negrii ca taciunele sint atenti la tot ce se intimpla in jur. Este suficient sa fie luata in brate pentru a ginguri fericita si a deveni extrem de afectiva. Ca ea sint multi, poate chiar majoritatea, dar viitorul lor este conditionat de existenta unor oameni cu suflet care sa isi doreasca sa ii infieze. „De cind au fost sistate adoptiile internationale, stam prost din acest punct de vedere. In schimb, avem multe cereri de asistenta maternala, dar nu sint fonduri…“, a spus directoarea centrului.

Peste 25 de copii distrofici si nici un medic de specialitate

Institutia se confrunta insa si cu greutati. In centru au fost adusi peste 25 de copii distrofici din cauza faptului ca sectia spitalului din Tirgu Jiu unde erau dusi acesti copii a fost desfiintata. „Nu ne plingem, dar este foarte greu sa avem grija de acesti copii. Pentru ingrijirea acestor copii trebuie medici specializati in aceasta boala, oameni de care noi nu dispunem. Medicii specialisti de la Tirgu Jiu au refuzat sa vina aici“, a spus Melania Teoader. Personalul centrului a fost indurerat, cind unul dintre copiii care sufereau de aceasta boala a murit. Ana-Maria Pirvulescu avea o sora geamana care este perfect sanatoasa, desi cind au fost aduse in centru se aflau in aceeasi stare. Elena s-a insanatosit insa si a supravietuit.

Sansa de a fi ales

Atita timp cit se afla in centrul din Tirgu Carbunesti, copiii vor fi bine ingrijiti si nu vor duce lipsa de nimic. Dar regimul vietii petrecute intr-un centru de plasament isi va pune cu siguranta amprenta asupra lor mai tirziu. Cu cit trece timpul, cu atit se maresc sansele de a ajunge victime ale lipsei de afectiune, care, o data ce au implinit virsta regulamentara, vor ajunge in strada pentru ca alti orfani vin din urma sa le ia locul. Aflati intr-un loc in care sansele de a dobindi o familie depind de cit de bine arata, de cit de sanatosi sint si de cit de frumos stiu sa zimbeasca, pentru acesti copii zicala „soarta ti-o faci singur“ nu este valabila. In cazul lor, soarta este cea care va decide daca se vor numara printre cei putini care vor fi „alesi“ sau printre cei multi care ramin si se pierd…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS