13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima consultatie ginecologica

Prima consultatie ginecologica

Cind si de ce?

Cind? Atunci cind doriti sa obtineti informatii si sfaturi care va ajuta sa va cunoasteti corpul mai bine: organele genitale feminine; diferitele faze ale ciclului menstrual; igiena care trebuie respectata in timpul menstruatiei; date despre sexualitate; informatii despre SIDA.

De ce? Pentru ca aveti dureri in timpul menstruatiei sau in afara ei; aveti o iritatie vaginala; ati perceput modificari la nivelul sinilor; aveti cicluri neregulate; nu aveti menstruatie, desi aveti 15 sau 16 ani.

Desigur ca nu exista o regula stricta in ceea ce priveste virsta la care trebuie facut primul control ginecologic. Dar orice tinara care doreste informatii despre persoana sa se poate prezenta la medic pentru o simpla consiliere.

Tinerele care au inceput deja viata sexuala trebuie sa se prezinte la medic, deoarece, in ceea ce priveste contraceptia, medicul este cel mai calificat pentru a da sfaturi, iar eventualele boli pot fi diagnosticate si tratate.

Ce va intreba medicul?

Virsta la care ati avut prima menstruatie; data ultimei menstruatii; daca menstruatia este regulata, cit timp dureaza; daca ati fost bolnava sau ati suferit operatii; este posibil sa va intrebe daca ati inceput viata sexuala. Acest lucru nu se face din curiozitate, ci numai in scopuri medicale, pentru a sti in timpul consultatiei ce tip de instrumentar sa aleaga.

In cazul in care va intreaba ce boli ati avut in copilarie, parintii sint cei care va vor informa, ca si asupra unor boli familiale sau tratamente luate de catre mama in timpul sarcinii.

In ce consta examinarea ginecologica?

Intr-o discutie pentru care sinteti deja pregatita, ar fi bine daca ati avea un calendar pe care sa va notati data fiecarei menstruatii si, deoarece sinteti emotionata la primul contact cu medicul ginecolog, o lista de intrebari pe care i le puteti adresa medicului.

Examenul genital nu este dureros, dar daca simtiti o durere este bine sa precizati cu exactitate locul ei.

Nu trebuie sa fiti jenate fata de medicul ginecolog. Ginditi-va ca pentru ginecolog, care consulta zilnic numeroase femei, acest examen este considerat normal si natural.

Trebuie precizat ca, indiferent daca tinara vine singura sau insotita la controlul medical, secretul profesional este o regula pentru orice medic, bineinteles cu exceptia depistarii unor boli grave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS