15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEtapa New York a vizitei premierului Adrian Nastase in SUA

Etapa New York a vizitei premierului Adrian Nastase in SUA

• Seful executivului a deschis oficial ziua de tranzactionare a NASDAQ • Premierul Nastase s-a intilnit cu presedintii principalelor organizatii evreiesti din SUA si a mentionat interesul deosebit al guvernului asupra reglementarii situatiei proprietatilor si a cimitirelor evreiesti • Moody’s va lua in calcul posibilitatea reevaluarii ratingurilor acordate Romaniei

Vizita oficiala pe care primul ministru Adrian Nastase o efectueaza in Statele Unite ale Americii a continuat cu etapa New York. Vineri, 2 noiembrie, seful executivului a deschis oficial ziua de tranzactionare si s-a intilnit cu conducerea NASDAQ. Premierul a apreciat ca utila dezvoltarea pietei electronice de tranzactii de valori imobiliare din Romania cu sprijin american. In prezent, companii importante din Europa Centrala si de Est sint listate la NASDAQ, iar o serie de societati romanesti care au fost prezente la deschiderea zilei de tranzactionare s-au aratat interesate de conditiile si modalitatile necesare pentru listarea lor in cadrul NASDAQ.

Delegatia oficiala a vizitat Zona Ground Zero locul unde s-au prabusit cladirile WTC. In semn de compasiune fata de victimele atacului terorist din 11 septembrie, seful executivului roman a depus o coroana de flori si de a inminat reprezentantilor municipalitatii new-yorkeze un drapel romanesc cu semnaturile membrilor delegatiei.

La intilnirea cu presedintii principalelor organizatii evreiesti din SUA, premierul Nastase a mentionat interesul deosebit pe care il acorda guvernul reglementarii situatiei proprietatilor si a cimitirelor evreiesti. Statul roman a inclus deja in lista monumentelor protejate 33 de sinagogi si mai multe cimitire, actiune care va continua pina la inventarierea tuturor celor 786 de cimitire.

Conducatorii organizatiilor evreiesti din SUA au considerat ca ar fi utila prelungirea termenului de depunere a cererilor de retrocedare, care expira la 14 noiembrie 2001. Premierul Adrian Nastase a anuntat ca guvernul va studia aceasta posibilitate, insa va fi luata in considerare si importanta finalizarii acestei ample operatiuni administrative, astfel incit sa se declanseze procedurile de retrocedare prevazute prin lege.

In ultima parte a programul vizitei la New York au fost prevazute discutii cu reprezentantii agentiei de rating Moody’s si a unor banci de investitii precum CityCorp si Merrill Lynch. Premierul a subliniat schimbarile profunde din economia romaneasca si succesul inregistrat de guvern in mentinerea unui deficit bugetar scazut, reducerea inflatiei, pastrarea unui nivel minim al datoriei publice. Reprezentantii organismelor financiare au remarcat realismul reformelor initiate de cabinetul Nastase si au salutat aprobarea Acordului de imprumut cu FMI si finalizarea unor privatizari importante, cum ar fi SIDEX si Banca Agricola. Reprezentantii Moody’s au mentionat ca vor lua in calcul posibilitatea unei reevaluari a ratingurilor acordate tarii noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS