22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Plenita, politia e neputincioasa, iar pagubitii umbla cu vrajitoarea dupa hoti

La Plenita, politia e neputincioasa, iar pagubitii umbla cu vrajitoarea dupa hoti

Plenita e o comuna mare, cu perspective (teoretice si demografice) de a deveni oras. Practic, faptul ca are liceu, blocuri, spital si retea de alimentare cu apa nu ii imboldeste pe edili sa incerce sa urce in grad statutul comunitatii. Plecati la Plenita pe urmele unei sesizari legate de disparitia unor calculatoare, reporterii GdS au ajuns la Grupul Scolar Industrial CNS Plopsor. Liceu mare, de care apartin o scoala generala, o gradinita si educatia a peste trei sute de elevi. De citiva ani, progresul tehnic actual se reflecta in infiintarea si functionarea unui laborator de informatica. Intentie buna, sponsori darnici si copii receptivi. Cinci calculatoare – e drept

second hand si nici ultraperformante – le dadeau liceenilor pleniteni posibilitatea unei noi perspective asupra viitorului. Chiar daca suna pretentios, copiii chiar erau incintati de orele lor de informatica, profesorii se bucurau ca le-a sporit si evoluat baza materiala, iar statisticile se aratau promitatoare. Pina cind, la inceput de octombrie, in scoala s-a produs dezastrul: intr-o noapte de week-end au disparut calculatoarele. Nu toate; a mai ramas unul – defect si inca nereparat (de parca hotii au presimtit ca se tapesc daca fura unitatea centrala defecta) – monitoarele, yala sparta si o urma de talpa pe un pervaz de fereastra.

Ancheta combinata cu paranormal

Disparitia, mai bine zis furtul calculatoarelor, a fost cutremurul in urma caruia „lumea“, respectiv catedra citorva profesori s-a zguduit din temelii. Politistii au venit, au amprentat (atit cadre didactice, cit si locul faptei), au promis ca vor cerceta si au plecat. Cei din scoala au ramas sa caute si sa pedepseasca un vinovat de neglijenta si sa spere ca politia va fi norocoasa, iar cercetarile fructuoase. Vazind ca timpul trece, leafa profesorilor de informatica nu merge, iar perspectivele de a recupera calculatoarele tind sa devina nule, in paralel cu ancheta oficiala si legala, s-a apelat la o solutie mai „oculta“ si paranormala, care isi dovedise eficienta si altadata. Claudia Cirtu, contabila liceului, a povestit cum, cu citiva ani in urma, li s-a furat televizorul din cancelarie. Suparata, si mai mult ca sa ii sperie pe hoti, a spus ca se duce la o vrajitoare (cunoscuta si ca ghicitoare, prezicatoare, clarvazatoare si dezlegatoare de farmece) ca sa il gaseasca ea pe hot. De cum a dat ochii cu contabila, femeia i-a spus ce s-a intimplat si i-a dat un nume; dar n-a fost nevoie sa se foloseasca de informatie intrucit au gasit televizorul cocotat undeva pe o scara (exact cum i-a prezis ghicitoarea). „Eu nu cred in chestiile astea, dar, cum toti spuneau ca poate sa gaseasca hotii, am incercat si asta. M-am gindit ca, daca atunci a mers, poate merge si acum. S-or speria hotii si or inapoia calculatoarele“, spune Claudia Cirtu. Numai ca, la ultima sedinta de ghicit, contabila a plecat din Maglavit, de la domiciliul paranormalei, cu nu mai putin de sase nume. Realizare de care politia din comuna nu s-a aratat deloc incintata, desi plenitenii spun ca si politistii sint clienti fideli ai clarvazatoarei.

Hotia, o apucatura cu succes garantat si cu urmari nepericuloase

Reflectind asupra disparitiei calculatoarelor, incet, incet, ies la iveala si alte „succese“ in materie de furtisaguri, cu care hotii niciodata depistati terorizeaza populatia comunei. Si se fura in Plenita mai ceva ca in codru! Pe nesimtite, ziua, noaptea, de la bogati si saraci deopotriva si, mai ales, fara mofturi! Pasari de curte, cereale, garduri de sirma, vaci cu si fara lapte, lucruri mai de pret de prin scoli, ba chiar si o cada de baie! Pleniteanca Viorica Smintina a fost extrem de surprinsa cind a vazut ca ditamai cada de fonta, pe care cu greu o urneau patru oameni, a disparut intr-o noapte. Supararea femeii i-a cam amuzat pe politisti, care i-au recomandat sa nu mai doarma singura ca sa se fereasca astfel de calcatura hotilor. Au trecut citeva luni de cind femeia asteapta vesti bune si mai ales, rezultate, de la politistul Cazan, sectoristul aflat pe urmele cazii. Si nu numai ea! Toti plenitenii care au venit sa reclame furturile asteapta un rezultat pozitiv al anchetelor in curs de desfasurare. Si, chiar daca Plenita este un fel de „cop-land“, adica un centru zonal al politiei, hotii isi vad de treaba lor nevazuti, neauziti si, mai ales, neprinsi. Chiar si primarul, Mihail Stanciu, recunoaste ca in comuna se fura ca in codru. Autoritatile locale au incercat in zadar sa stirpeasca apucatura ilegala a localnicilor, dar cind au vazut ca ori cu paznici, ori fara paznici, tot se fura pe apucate, au renuntat sa mai cheltuiasca bani din buget sau sa mai ceara de la cetateni taxa pentru paza in localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS