12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii solicita tichete de masa, iar elevii de liceu nu au dupa ce invata

Profesorii solicita tichete de masa, iar elevii de liceu nu au dupa ce invata

• Invatamintul mehedintean mai are nevoie de 38 de miliarde de lei pentru plata salariilor in acest an • Liceenii invata dupa copii xerox

O data cu inceperea anului scolar si universitar, profesorii si-au adus aminte de toate drepturile care nu li se acorda, potrivit contractului colectiv de munca, de vintul care le sufla prin buzunare, in timp ce elevii de la liceu se pling ca nu au bani sa-si cumpere manuale. In aceste conditii, sindicatelor le-a fost usor sa convinga cadrele didactice sa treaca la masuri de protest radicale. Personalul auxiliar de la Scoala Speciala Mehedinti nu si-a primit salariile, iar ceilalti profesori risca sa nu-si primeasca leafa spre sfirsitul anului, din cauza lipsei fondurilor.

In invatamintul mehedintean, deficitul bugetar se ridica, in prezent, la aproximativ 38 de miliarde de lei, bani care au fost promisi de reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii. Cadrele didactice nu mai cred insa in promisiuni si ameninta cu masuri radicale. „Actuala situatie din invatamintul mehedintean, si nu numai, va duce, in mod cert, la declansarea unui conflict de munca. Am luat legatura cu cadrele didactice din judet si ne vom intilni cu ele, pentru luarea unei decizii comune. Nemultumirile profesorilor cresc si vor duce la masuri de protest. In aceasta perioada, finalizam o actiune, pe care o vom intreprinde la Tribunalul Muncii, deoarece nu s-a respectat articolul 27 din contractul colectiv de munca, privind remunerarea corespunzatoare a orelor suplimentare. Vom solicita recalcularea orelor suplimentare din mai, iunie, septembrie si cele prestate la examenele de capacitate si bacalaureat. Reprezentantii prefecturii au solicitat o intilnire in Comisia de dialog social, pentru rezolvarea acestei probleme. Din pacate, continuam sa fim <> societatii. Nu ne multumeste bugetul pe 2002, deoarece sumele vor fi insuficiente pentru plata salariilor. Cele sase calatorii dus-intors pe an, pe calea ferata, si acordarea tichetelor de masa nu

s-au realizat pina in prezent“, a declarat Marius Oprea, membru in comitetul executiv al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamint (USLI) Mehedinti. Primele semnale de alarma au si inceput sa apara. Salariile cadrelor didactice de la Scoala Speciala Mehedinti nu au fost platite, cei de la consiliul judetean, care trebuie sa vireze banii, considerind ca numarul profesorilor de la aceasta institutie de invatamint este prea mare. Este vorba de personalul nedidactic si auxiliar, suplinitorii neprimind salariile de la inceputul anului, iar profesorii calificati au primit doar banii pe luna septembrie.

Cite doua manuale pe luna

Pe linga problemele existente, elevii de liceu sint nevoiti sa infrunte un nou obstacol, lipsa manualelor. La mai mult de o luna de la inceperea anului scolar, multe din manualele de clasele IX-XII lipsesc de pe bancile elevilor. Pentru ca pretul unui set de manuale de clasa a IX-a depaseste posibilitatile unei familii cu un venit modest, elevii sint nevoiti sa invete numai dupa notitele luate in timpul cursurilor. Profesorii nu pot sa-si desfasoare orele in bune conditii deoarece nu au dupa ce sa predea, iar elevii intimpina mari greutati, mai ales la efectuarea temelor. Unii elevi au incercat sa faca rost de manuale, imprumutindu-le de colegii mai mari, altii si-au facut copii xerox dupa carti. Profesorii au recurs si ei la aceleasi metode. „Luam o carte, punem mai multi banii si o tragem la xerox. Tragem mai multe lectii o data, pentru un trimestru. Asa am facut cu majoritatea manualelor. Nu am putut sa iau decit manualele de engleza si de matematica, deocamdata. Preturile la carti sint foarte mari si parintii nu au avut posibilitati. Imi vor cumpara lunar cite doua-trei, pina le completez“, a spus Daniel Popovici, elev in clasa a IX-a la Liceul „Domnul Tudor“ din Drobeta Turnu Severin. Majoritatea profesorilor de liceu prefera sa lucreze din culegeri, pentru a suplini lipsa manualelor. „Acest lucru nu este de ajuns. Avem si noi o programa pe care trebuie sa o urmam, sint culegeri in care nu regasim ceea ce noi avem in programa. Daca elevii nu au dupa ce sa invete, cum sa inteleaga o lectie?“, spune un director de la un liceu din Turnu Severin. Potrivit inspectorului scolar adjunct de la Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti, Stelian Petrescu, problema manualelor a fost rezolvata, in buna parte, pentru clasele I-VIII: „Manualele se acorda din sumele bugetare pe care le-am avut. Directorii de scoli nu ne-au comunicat exact situatia existenta. In functie de solicitari, vom incerca si o redistribuire a manualelor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS