5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalcularea ponderii economiei subterane da batai de cap specialistilor

Calcularea ponderii economiei subterane da batai de cap specialistilor

Institutul National de Statistica (INS) considera ca metoda utilizata de Centrul Roman de Politici Economice pentru calcularea ponderii economiei subterane in Produsul Intern Brut al Romaniei prezinta o serie de deficiente. Aceasta metoda difera de cea folosita de INS, care se incadreaza in standardele internationale si este similara celei practicate de celelalte state cu care Romania se compara.

Un studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CRPE), dat publicitatii la inceputul lunii septembrie, estima economia subterana a anului 2000 la 31% din Produsul Intern Brut total al Romaniei, mai mult cu zece puncte procentuale fata de estimarea Institutului National de Statistica.

Participantii la o dezbatere organizata recent de INS pe tema economiei subterane au sustinut ca trebuie realizata o delimitare stricta a modului de calcul al economiei ascunse, folosit de statistica oficiala, in conformitate cu standardele internationale si cel determinat prin diferite alte metode de catre cercetatori sau economisti, in cadrul unor studii speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS