12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumatate dintre apartamentele din Orsova au fost debransate

Jumatate dintre apartamentele din Orsova au fost debransate

Nimic nu pare sa tulbure linistea municipiului Orsova, in acest inceput de toamna. Nici macar apropierea primei zile de scoala nu mai stirneste animatia in oras. Aceiasi oameni, aceleasi probleme cotidiene, aceeasi viata. Zilnic, orsovenii isi duc traiul facind cumparaturi in Piata 1600, muncind in cele citeva intreprinderi care concentreaza principala forta de munca din municipiu si in chioscurile de la parterul blocurilor. Au frumusetea nemarginita a Dunarii la doi pasi de ei, o zona muntoasa impadurita, Manastirea Sfinta Ana – una dintre cele mai frumoase din tara, si o pozitie geografica de invidiat pentru alte localitati ale tarii. Toate acestea nu par sa-i mai impresioneze pe orsoveni, mult prea preocupati de ziua de miine, cind cel mic va pasi pentru prima data pe poarta scolii, cind administratorul va afisa lista cu plata intretinerii si cind iarna bate la usa, amintindu-le de frigul in care au stat anul trecut.

In Orsova, singurele intreprinderi care mai functioneaza in prezent sint Santierul Naval, Sectia Mecanica, SC CAZANELE SA si citeva mici SRL-uri. Foarte multe femei nu au insa locuri de munca, pentru ca industria grea nu le-a mai „acceptat“. Pentru ele, o sansa ar reprezenta-o SC CAZANELE SA, a carei dezvoltare ar putea crea 100-150 de locuri de munca, in domeniul confectiilor. Potrivit primarului municipiului, Ioan Vesa, atit Santierul Naval, cit si SC MECANICA SA au comenzi pentru acest an si pentru anul viitor. In cimpul muncii din orasul dunarean nu sint incadrate mai mult de 1.400 de persoane care, raportate la numarul de locuitori activi din municipiu, nu reprezinta mai mult de 30%. Primarul Ioan Vesa se arata deschis investitiilor de orice fel: „Sintem pregatiti sa incurajam investitiile in zona. Consiliul local si primaria, respectind legea, incearca sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii. Turismul reprezinta pentru noi o prioritate, pe care ne-am decis s-o fructificam“. In urmatoarea perioada, in Orsova ar mai putea fi infiintata o firma de confectii, care va oferi peste 100 de locuri de munca.

1.500 de apartamente au fost debransate

Pentru orsoveni, iarna aduce, de obicei, frig in apartamente. Primarul Orsovei nu este nici in acest an optimist, in ceea ce priveste furnizarea agentului termic in municipiu. Motivul ar fi pretul mare al gigacaloriei, care a crescut de la 350.000 de lei, la 550.000 de lei. Din peste 3.200 de apartamente, peste 1.500 au fost debransate. „Cu toate acestea, am pregatit centralele, am realizat reparatiile si tot ce inseamna a le aduce la o buna functionare, cu toate ca au o vechime de 30 de ani. Acum avem o preocupare deosebita pentru obtinerea subventiilor, in vederea achizitionarii combustibilului pentru perioada de iarna. Nu se poate porni o centrala termica, fara asigurarea combustibilului. Cu ajutorul prefecturii si al consiliului judetean, speram sa obtinem aceasta subventie, care pentru municipiul Orsova se ridica, in acest an, la suma de aproximativ 30 de miliarde de lei. Din aceasta suma, municipiul dispune in prezent de sase miliarde de lei“, a declarat Ioan Vesa. Dupa felul cum arata scolile, gradinitele si liceul, in aceasta perioada, anul scolar va debuta in bune conditii la Orsova. Investitiile din aceasta vara, in valoare de peste un miliard de lei, sint aproape finalizate. In primele zile ale saptaminii viitoare se vor face ultimele retusuri, dar schelele si scarile de constructie au inceput sa fie scoase din clase. Probleme ramin insa la aprovizionarea centralelor termice din scoli cu combustibil, fondurile necesare fiind de aproximativ 850 de milioane de lei. Se spera totusi ca la rectificarea bugetara din aceasta luna banii sa fie alocati pentru achizitionarea de combustibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS