16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Masa de duminica

Ciorba de legume a la grecque


Ingrediente: 50 g morcov; 1/2 telina; 1 radacina patrunjel; 100 g orez; 50 g unt; 2 galbenusuri; 100 g smântâna; 1 lamâie; 1 ceapa; marar si patrunjel verde; sare si piper dupa gust. Mod de preparare: Se curata legumele, se spala, se taie cubulete, se pun intr-un vas si se calesc la foc mic in unt. Se stinge totul cu 2 litri de apa, se pune sare si se fierbe 30 de minute, dupa care se adauga orezul spalat si se mai fierb impreuna 10 minute. Se acreste cu zeama de lamâie si se potriveste de sare, se ia vasul de pe foc. Se lasa sa se raceasca putin, se drege cu galbenusurile batute cu smântâna si subtiate cu ciorba calda. Se serveste presarata cu patrunjel sau marar.


Pilaf sârbesc


Ingrediente: 100 g ciuperci; 1 cana orez; 1 ceapa; 1 morcov; 1 ardei gras rosu; 2 – 3 rosii; amestec de legume; 100 ml ulei; 1 legatura verdeata; 2 – 3 catei de usturoi; sare si piper dupa gust.


Mod de preparare: Se curata legumele si se taie marunt, apoi se calesc putin de preferat in ulei de masline. Când se inmoaie putin se adauga si orezul si se amesteca cu ele. Se acopera cu apa, se adauga amestec de legume pentru gust si se lasa sa fiarba la foc mic. Din când in când se amesteca si, daca trebuie, se adauga apa pâna fierb orezul si legumele, mâncarea trebuind sa fie legata. Se adauga rosiile, mirodeniile, feliutele subtiri de usturoi.


Salata verde cu fructe


Ingrediente: 1 mar mare; 1 salata verde; 3 tije tinere de telina; 4 miezi de nuca; 50 g stafide; 100 ml ulei de masline; 2 linguri otet de mere; 1 lingura miere de albine; sare si piper dupa gust.Mod de preparare: Se spala salata, frunza cu frunza, sub jet de apa, se scurge, se taie in suvite subtiri si se pune intr-un castron. Se spala tijele de telina, se curata de partea tare, se taie rondele subtiri, se amesteca cu salata si se pune la rece. Separat se pune uleiul intr-o cratita, se incalzeste putin si se amesteca cu mierea si otetul, pâna se obtine o emulsie spumoasa. Se adauga in sos si stafidele tinute zece minute in apa calduta pentru hidratare. Se scoate salata de la rece si se asezoneaza cu sosul obtinut, iar pe deasupra se adauga felii subtiri de mar si miez de nuca, rumenit usor in cuptor si taiat bucati mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS