16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum pot fi admişi la liceu elevii care au absolvit studiile gimnaziale în străinătate

Cum pot fi admişi la liceu elevii care au absolvit studiile gimnaziale în străinătate

Elevii care au absolvit studiile gimnaziale în străinătate şi au revenit în ţară se pot înscrie la liceu, în clasa a IX-a. Admiterea pentru aceşti elevi se va face în perioada 9-13 iulie, cererile fiind rezolvate de comisia judeţeană din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Admiterea la liceele din Dolj a elevilor cu studiile gimnaziale absolvite în străinătate se va face în luna august, după soluţiuonarea cazurilor speciale, apărute în urma celor două etape de repartizare computerizată. Pentru aceşti elevi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a stabilit o procedură specială.

Astfel, în perioada 9-13 august 2021, Comisia Judeţeană de Admitere primeşte şi soluţionează şi cererile de înscriere a absolvenţilor învăţământului gimnazial care au studiat în străinătate şi, din această cauză, nu au participat la Evaluarea naţională de la sfârţitul clasei a VIII-a.
„Înscrierea la liceu a absolvenţilor care au finalizat ultimul an al învăţământului gimnazial şi nu au participat la Evaluarea Naţională se va realiza după recunoaşterea studiilor, respectând următoarele criterii: media generală, calculată pentru clasele absolvite în România, calificative, situaţia şcolară şi opţiunile elevilor.

În privinţa echivalării calificativelor, ” Foarte bine” înseamnă mediile 9-10, „Bine” este echivalent cu mediile 7-8,99 „suficient” este echivalent cu mediile 5 -6,99, iar insuficinet înseamnă mediile 1-4,99. Departajarea se va face ţinând cont de nota la disciplina limba română, nota de la matematică şi dacă respectivul candidat are fraţi, surori care studiază în unitatea de învăţământ solicitată.

Repartizarea se va face respectând numărul maxim de elevi în clasă

Dosarul candidaţilor care se înscriu la liceu în Dolj, după ce au absolvit studiile gimnaziale în străinătate, depun la dosar cerere de înscriere, copia certificatului de naştere, copia cătrţii de identitate, copie a foii matricole pentru anii de studiu parcurşi în România.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, repartizarea elevilor se va realiza de către Comisia Judeţeană de Admitere pe locurile rămase libere, fără a depăşi numărul de 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică, respectiv 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică.
În Dolj, pentru cea de a doua etapă de repartizare computerizată mai erau libere 233 de locuri la specializări de la filiera teoretică care are clase cu profil real şi uman dar şi la filiera tehnologică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS