13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Trei suspecți, arestați în cazul jurnalistului împușcat în Olanda

(VIDEO) Trei suspecți, arestați în cazul jurnalistului împușcat în Olanda

-

Trei suspecți au fost arestați în cazul jurnalistului de investigaţii împușcat, miercuri, pe o stradă din Amsterdam, în Olanda. Peter de Vries este în stare gravă.

Episodul a fost condamnat în mod ferm de importanţi oficiali europeni, precum şi de regele Olandei.

Reporterul a fost atacat în momentul în care ieșea din clădirea unei televiziuni, unde participase la o emisiune în direct.

Willem-Alexander, regele Olandei a declarat că: „Peter de Vries a fost, desigur, un jurnalist extraordinar și acest atac este și un atac asupra jurnalismului, o piatră de temelie a statului nostru constituțional și, prin urmare, și un atac asupra statului de drept.”

În vârstă de 64 de ani, jurnalistul a devenit cunoscut în Olanda pentru cazurile de crimă organizată investigate, lucru ce i-a adus de-a lungul timpului numeroase ameninţări cu moartea.

Mesaje de susținere

Primarul capitalei l-a descris drept “un erou național, un jurnalist curajos, care a căutat neobosit dreptatea”. De asemenea, atacul a fost denunțat drept ”şocant şi de neconceput”, atât de Guvernul de la Haga, cât și de oficialii Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „S-ar putea să nu fim de acord cu multe dintre lucrurile pe care le vedem în mass-media, dar trebuie să fim de acord că jurnaliștii care investighează potențiale abuzuri de putere nu sunt o amenințare, ci un atu pentru democrațiile și societățile noastre, iar gândurile și solidaritatea noastră se îndreaptă către acest jurnalist, Peter de Vries, în aceste momente.”

Mai mulți locuitori din Amsterdam s-au adunat în locul în care a fost împușcat bărbatul și au aprins lumănări și au așezat flori pe trotuar.

Episodul nu este unul izolat în Europa. O jurnalistă din Malta, care cerceta cazuri de corupţie, a fost omorâtă acum patru ani. De aceeași soartă a avut parte și un jurnalist de investigaţie slovac. Iar la începutul lunii aprilie, un reporter din Grecia a fost ucis în faţa locuinţei sale din sudul Atenei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O nouă etapă de dezinsecție

Salubritate Craiova anunță desfășurarea unei noi etape a dezinsecției...

ȘTIRI GdS