16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalListe de așteptare la medicii de familie pentru vaccinul antigripal

Liste de așteptare la medicii de familie pentru vaccinul antigripal

Medicii de familie au primit prima tranșă de doze de vaccin antigripal din cele achiziționate de Ministerul Sănătății, însă solicitările venite din partea pacienților aflați în categoriile la risc sunt din ce în ce mai mari, depășind așteptările.

Cele aproape 20.000 doze de vaccin antigripal care au ajuns în județul Olt sunt insuficiente. Interesul pacienților aflați pe listele medicilor de familie este mai crescut decât în anii trecuți, spun medicii. Direcția de Sănătate Publică Olt a anunțat că, în județ, au ajuns 19.320 de doze, în două tranșe, din ultima tranșă, de 17.560 de doze, fiind repartizate și medicilor de familie. Alte 33.350 de doze ar urma să sosească în cursul lunii noiembrie, pentru continuarea campaniei de vaccinare antigripală.

Vaccinul a fost administrat persoanelor de peste 65 de ani


Din vaccinul deja repartizat, cele mai multe doze au fost administrate până în prezent persoanelor de peste 65 de ani – 2.668 de doze, următoarea categorie fiind personalul medical, medical auxiliar și de îngrijire din spitale și centre de îngrijire – 2.108 doze și bolnavii cronici – 804 doze. Surprinzătoare este însă o altă cifră, anume cea a gravidelor vaccinate antigripal, până la începutul acestei săptămâni fiind deja raportate 30 de doze administrate, în condițiile în care în toată campania trecută numărul a fost de trei ori mai mic.


„Au fost așa de speriați încât, la mine, deşi se vaccinau foarte puțini, au mai venit și au mai solicitat vaccin. A contat foarte mult campania făcută în mass-media și faptul că s-a făcut public numărul de îmbolnăviri. A avut impact asupra lor și au venit chiar să ne întrebe. Eu am primit 50 de doze până acum. Anul trecut am vaccinat 100 și acum mi-au dat jumătate din cât am vaccinat. E vorba de prima tranșă. Am avut colegi care au solicitat și 300-400 de doze. Încă un motiv pentru care anul trecut nu s-au vaccinat o parte dintre pacienți a fost că am avut vaccinul trivalent, așa că cei care au avut posibilitatea și-au achiziționat. Anul acesta este vaccinul tetravalent“, a explicat medicul de familie Mihai Ungureanu, președintele Societății Medicilor de Familie – Filiala Olt.

Care este temerea medicilor?

Temerea medicilor este că nu vor primi în perioada optimă și restul de vaccin așteptat.
„Toată treaba este să-l dea la timp, pentru că anul trecut, când ne-au dat al doilea lot, ne-am rugat noi de pacienți să vină să îi vaccinăm. Am cam tras de ei, pentru că deja intrasem în sezon bine. Dozele trebuia să fie venite până acum. Pacienții s-au înscris pe lista de așteptare, a mai spus dr. Ungureanu, care a mai menționat că pacienți de pe lista sa au dorit chiar să cumpere vaccinul din farmacie și au constatat că e foarte greu de găsit.


Pe de altă parte, vremea rece va crește numărul îmbolnăvirilor, apreciază medicii. În săptămâna precedentă, în județul Olt s-au raportat 1.656 de cazuri de infecții acute respiratorii, 47 de persoane necesitând internarea în spital, și 643 de cazuri de pneumonii (93 de internări), cei mai mulți pacienți fiind copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS