16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul de HG privind tarifele RCA, analizat de Consiliul Concurenţei pentru a nu se crea discriminări pe piață

Proiectul de HG privind tarifele RCA, analizat de Consiliul Concurenţei pentru a nu se crea discriminări pe piață

Consiliul Concurenței va analiza proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, însă nu pentru a verifica dacă sunt corecte calculele, ci pentru a se încredința că mecanismul astfel stabilit nu va crea discriminări pe piață, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanții instituției.

„Consiliul Concurenței va analiza proiectul de Hotărâre de Guvern din punctul de vedere al motivării condițiilor de criză care au condus la această situație. De asemenea, această analiză va avea în vedere și tarifele maxime de primă propuse de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară — n. r.), dar nu pentru a vedea corectitudinea calculelor și a modelelor actuariale folosite, ci pentru ca mecanismul să fie rezonabil și să nu creeze discriminări pe piață”, se arată într-un răspuns al Consiliului Concurenței.

Reprezentanții instituției precizează că Legea concurenței are ca scop protecția și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.

Oficialii instituției au arătat că mecanismul prin care urmează să se realizeze această plafonare este următorul: ASF va elabora metodologia de calcul a tarifelor maxime de primă, în calitate de reglementator, pe baza metodologiei de calcul, a unor modele actuariale și a datelor obținute de la societățile de asigurare, apoi va propune Guvernului spre aprobare tarifele maxime de primă calculate, iar Executivul va adopta aceste tarife prin Hotărâre de Guvern, avizată în prealabil de Consiliul Concurenței.

ASF trebuie să stabilească până cel târziu pe data de 20 octombrie plafoanele maxime pentru RCA care vor fi aplicate în următoarele șase luni.

Patronatele din transporturile rutiere au cerut ASF să respecte protocolul semnat cu transportatorii rutieri în data de 15 septembrie 2016 și amenință că, în caz contrar, vor fi reluate protestele la nivel național, potrivit unui comunicat al transportatorilor, remis pe 11 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS