15.5 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePresedintele AVAS promite „disciplina militara“ in procesul de privatizare

Presedintele AVAS promite „disciplina militara“ in procesul de privatizare

Mircea Ursache a fost numit in functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prin decizia primului ministru.

AVAS a fost infiintata prin Ordonanta de Urgenta nr. 23/2004 privind stabilirea unor masuri de reorganizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) prin comasarea prin absorbtie cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), institutie care s-a desfiintat.

Musetescu va candida pentru un loc in parlament

„Dupa 12 ani se incheie un proces foarte lung, de privatizare care culmineaza cu crearea AVAS. APAPS a lucrat la acest proces pina in ultimul moment“, a declarat Ovidiu Musetescu, fostul presedinte al APAPS. Acesta si-a anuntat intentia de a candida pe listele electorale pentru parlament, ca reprezentant al judetului Teleorman.

Premierul si-a manifestat increderea in capacitatile noului presedinte al AVAS, Mircea Ursache. „In urma privatizarii, au aparut foarte multe rani care trebuie bandajate acum de AVAS. Trebuie sa recunoastem ca asteptarile legate de unele privatizari nu au fost implinite. AVAS trebuie sa adopte o atitudine mult mai dura si sa stabileasca reguli mai stricte. Este inadmisibil ca aceia care au bagat o fabrica in faliment sa mai ceara alte trei-patru societati“, a mai spus Nastase. „La inceput, privatizarea s-a derulat poate cu mai putina grija, fiind un fel de test ideologic: cine nu face asa inseamna ca este criptocomunist si nu vrea schimbare. Acum, nu se mai pune problema unor presiuni in ceea ce priveste privatizarea sub aspectul garantarii reformelor economice“, a afirmat Nastase. El i-a multumit fostului presedinte APAPS, Ovidiu Musetescu, pentru activitatea prestata, aratind ca acesta a ocupat o pozitie „inconfortabila“ in executiv, asupra careia „s-a tras din toate pozitiile“, scurtele sale interventii din sedintele de guvern declansind lungi dezbateri legate de problemele existente.

Premierul s-a declarat convins ca Musetescu va avea „o cariera parlamentara stralucita“, acesta fiind propus in functia de presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor. „Principalul meu mesaj cu ocazia infiintarii AVAS e ca acest moment marcheaza sfirsitul unei etape si inceputul uneia noi. Putem observa apropierea de final a perioadei de tranzitie“, a declarat Adrian Nastase.

Musetescu a afirmat, la rindul sau, ca nici fostul Fond al Proprietatii de Stat si nici APAPS nu au fost institutii „prea iubite“, dar a mentionat numarul mare de societati care au trecut in proprietate privata si au redus volumul pierderilor bugetare.

Ovidiu Musetescu a predat gestiunea institutiei presedintelui AVAS, Mircea Ursache, care l-a asigurat pe premier ca procedurile de privatizare vor fi transparente si se vor caracteriza printr-o mai mare rigoare si chiar „o disciplina militara“. „AVAS e unul dintre forurile care au cea mai puternica importanta economica din tara, practic 78.000 de agenti economici au legatura cu AVAS. Incerc sa dau dovada de mai multa rigurozitate si doresc performanta, atit in privatizare, cit si-n valorificare“, a declarat Ursache. „Nu am reusit sa cream o dinamica a procesului economic. Un bun exemplu este situatia deficitului nostru comercial“, a adaugat Adrian Nastase. „In comparatie cu Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia noi avem o diferenta de un miliard, data de diferente de productivitate. Privatizarea la noi a decurs mai lent“, a mai spus primul ministru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS