17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele craiovene se luptă pentru banii americanilor

Firmele craiovene se luptă pentru banii americanilor

Aproximativ 60 de reprezentanți ai mai multor firme din România, SUA, Bulgaria şi Grecia au participat ieri, la Caracal, la prezentarea condiţiilor de participare la licitaţia pentru construirea bazei de la Deveselu, unde va fi amplasat scutul antirachetă. O întâlnire similară a avut loc miercuri, la Bucureşti, unde au fost prezente 175 de firme din mai multe ţări.

Corpul de Geniu al Forţelor Terestre din Europa ale Statelor Unite (USACE) a organizat ieri, la Caracal, conferinţa „Industry Days“, care a avut scopul de a oferi potenţialilor subcontractori informaţii despre condițiile în care pot deveni parteneri de afaceri pentru constuirea bazei americane de la Deveselu. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Agenţia de Apărare Antirachetă (MDA) a SUA, Comandamentul European al SUA şi Forţele Navale ale SUA. Americanii pun la bătaie două contracte principale: un contract va include toate facilităţile forţelor navale ale SUA şi are o valoare estimată între 25 şi 100 de milioane de dolari. La acest contract pot participa la selecţia de oferte şi firme româneşti ca şi contractor principal, deoarece nu este nevoie de autorizaţie de securitate pentru firma câştigătoare. Cel de-al doilea contract principal va include facilităţile MDA, adică toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american. În acest caz, contractorul principal trebuie să fie o firmă americană, deoarece are nevoie de autorizaţie de securitate pentru a lucra într-o zonă militară. Valoarea contractului este cuprinsă între 100 şi 250 de milioane de dolari. Firmele care vor câştiga cele două contracte principale pot subcontracta lucrările companiilor româneşti care vor îndeplini condiţiile de calitate impuse de regulile americane (Regulamentul Achiziţiilor Federale al SUA). Cu toate acestea, contractele se vor supune legislaţiei româneşti în toate domeniile aplicabile, cum ar fi legislaţia muncii, fiscală şi de mediu. Deşi nu au stabilit clar procente, americanii au precizat că accentul se pune pe calitate şi nu neapărat pe preţ şi au spus că vor menţine un echilibru între oferta tehnică şi cea financiară. Întrebat de GdS dacă firmele cu datorii la stat pot participa la selecţia de oferte, Dayton Tre Santos, unul dintre reprezentanţii organizatorilor, a spus că este rolul contractorului principal să stabilească regulile după care îşi alege subcontractorii şi că este direct responsabil de acest lucru.

„Americanii ţin mult la calitate“

60 de firme din România, SUA, Grecia şi Bulgaria au participat la întâlnirea de la Caracal, cele mai multe din România. Unul dintre reprezentanţii firmelor din Craiova prezent la eveniment, Constantin Cojocaru, de la SC Civitas Systems SRL, a declarat că cerinţele americanilor nu sunt ieşite din comun pentru o firmă care face lucrări de calitate. „Armata americană îşi prezintă cerinţele. Americanii ţin foarte mult la standarde de calitate. Chiar se va face un curs de calitate, special, pentru ambele contracte. Probabil, firmele vor avea nevoie de certificat de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Sunt cerinţe de seriozitate. Sunt standarde similare cu cele ale armatei române. Noi am lucrat cu armata română şi ştim care sunt standardele. Sunt interesate de acest proiect şi firme de construcţii din Craiova“, a spus Cojocaru. La întâlnirea cu americanii a venit şi un consultant din Vrancea, care dorea să atragă mai multe firme din Oltenia pentru a le sprijini în redactarea proiectelor şi pentru a participa împreună cu celelalte 20 de firme din ţară interesate de proiectul de la Deveselu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS