27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend


Turnuleţe de foietaj cu sos de ciuperci
Ingrediente: 400 g foietaj, 1 ceapă mijlocie, 70 g unt, 300 g ciuperci, 100 g smântână, 100 g brânză, sare, piper.
Mod de preparare: Întindeţi aluatul şi cu ajutorul unui pahar mare decupaţi 12 cercuri. Patru dintre ele le aşezaţi într-o tavă în care aţi pus hârtie de copt. Cu un pahar mai mic, decupaţi cerculeţe în celelalte opt. Puneţi cercurile „găurite“ în tavă, alături de celelalte. Le puteţi pune şi pe cele mici, iar bucăţelele de aluat care au rămas le puteţi frământa, pentru ca apoi să întindeţi o nouă foaie şi să decupaţi steluţe. Băgaţi tava în cuptorul încins şi lăsaţi-o până se rumeneşte foietajul. În acest timp, curăţaţi ceapa şi tocaţi-o. Spălaţi şi curăţaţi ciupercile. Trei-patru tăiaţi-le longitudinal, astfel încât să rămână forma de ciupercă. Restul le tocaţi cum vreţi. Puneţi untul într-o tigaie la foc iute, iar când începe să sfârâie, adăugaţi ceapa. După ce devine aurie, adăugaţi ciupercile. Când şi acestea sunt pătrunse, micşoraţi focul, adăugaţi smântâna şi brânza tăiată cubuleţe şi mai lăsaţi două-trei minute. Puneţi sare şi piper după gust. Într-o farfurie întinsă montaţi turnuleţul din foietaj: la bază aşezaţi un cerc plin pe care îl turtiţi puţin cu o lingură, apoi suprapuneţi două inele. Cu o lingură umpleţi turnuleţul cu amestecul de ciuperci şi sos. Aşezaţi pe marginile farfuriei două-trei steluţe sau cerculeţe de foietaj pe care puteţi pune câte o ciupercuţă. Se pot servi cu peşte.

Focaccia umplută
Ingrediente: 500 g făină, 350+50 ml apă călduţă, 200 g mozzarella uscată şi răzuită, 300 g roşii cherry, 25 g drojdie proaspătă, busuioc, rozmarin, sare, ulei de măsline.
Mod de preparare: Frecaţi drojdia cu 50 ml apă călduţă, apoi turnaţi-o în adâncitura făcută în făină. După zece minute, adăugaţi sare după gust şi câte puţină apă călduţă, în timp ce frământaţi aluatul. Va rezulta o cocă moale şi lipicioasă, care nu se desprinde de pe vas precum cea de pâine. Pentru a forma o bilă, ungeţi-vă cu ulei pe mâini. Lăsaţi aluatul la crescut până îşi dublează volumul. Ungeţi o tavă cu puţin ulei de măsline, împărţiţi coca în două şi întindeţi cu mâinile o foaie, direct pe fundul tăvii. Presăraţi mozzarella răzuită (merge şi cu feta, măsline, ceapă şi brânză, roşii uscate, bacon…), câteva felioare de roşii, frunze de busuioc tocate, sare. Cealaltă parte de aluat întindeţi-o tot cu mâinile unse şi puneţi-o deasupra, apoi lipiţi marginile celor două foi.
Daţi drumul la cuptor la 175°C şi, până se încinge, lăsaţi focaccia să se odihnească. Apoi, turnaţi puţin ulei de măsline peste foaia de deasupra şi faceţi cu degetul nişte adâncituri în aluat. Presăraţi rozmarin tocat şi sare, puneţi restul roşiilor deasupra şi lăsaţi la cuptor 45 de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII