Piept de pui cu legume în vin
Ingrediente: Pentru supa de bază: piept de pui, 1/2 lămâie, 2-3 căţei de usturoi, 1 ceapă.
Pentru sosul cu legume: legume proaspete (dovlecei, morcovi, ţelină; legumele pot varia în funcţie de gustul fiecăruia), 1/2 pahar vin demidulce sau dulce, 200 ml frişcă lichidă sau smântână.
Mod de preparare: Se fierb ceapa, usturoiul şi lămâia până se întrepătrund mirosurile, apoi se adaugă şi pieptul de pui. După ce a fiert, se scoate pe o farfurie, se acoperă şi se lasă să se răcească. Zeama se strecoară şi se pune din nou pe foc până se evaporă apa şi cantitatea scade cam la jumătate. Se adaugă legumele şi se lasă să fiarbă cât să devină puţin crocante. Se toarnă vinul şi frişca şi se mai lasă să scadă. Când sunt gata, pieptul se aşază pe farfurie alături de legume şi se serveşte cu bruschette.
Gogoşi cu ciocolată
Ingrediente: Pentru aluatul de gogoşi: 1 ou, 250 g făină, 125 ml lapte, 25 g unt, 15 g drojdie, 1 lingură zahăr, arome, sare.
Pentru umplutura de ciocolată: 2 ouă, 3 linguri zahăr, 100 g ciocolată cu lapte, 100 g unt.
Mod de preparare: Se prepară întâi crema de ciocolată. Se alifiază untul. Ouăle se bat bine cu zahărul şi se fierb pe baie de abur până se îngroaşă. Peste ouă se adaugă ciocolata ruptă bucăţi şi se omogenizează compoziţia. Se lasă la răcit până ajunge la aceeaşi temperatură cu untul alifiat. Se adaugă câte puţin unt peste compoziţia cu ciocolată şi se mixează până devine omogen. Se dă totul la rece.
Între timp se prepară aluatul pentru gogoşi. Se freacă drojdia proaspătă cu zahărul şi sarea, apoi se adaugă 75 ml lapte călduţ şi făină până se obţine o maia, care se lasă la crescut. Se pune într-un vas maiaua crescută, se adaugă restul ingredientelor şi se frământă până se obţine un aluat nelipicios (dacă este nevoie, se adăugă puţină făină). Într-un vas uns cu ulei, se pune coca la crescut până îşi dublează volumul. Se unge o tavă cu ulei. Din aluatul crescut se rupe câte o bucăţică, se întinde cu mâna în tava unsă, se aduc marginile spre centru ca să se obţină forma rotundă, apoi se întoarce bila de aluat cu partea frumoasă în sus. Se ung cu lapte şi se lăsă la crescut.
Într-un ceaunel se pune ulei la încins, la foc potrivit, şi se pun gogoşile la prăjit până se rumenesc. Se scot pe un prosop de hârtie, să absoarbă grăsimea, şi se lasă la răcit. Cu ajutorul unei seringi de patiserie se înţeapă lateral gogoaşa şi se umple cu cremă. Se pudrează cu zahăr.

