Alimentele pe bază de soia duc la infertilitate
Bărbaţii care consumă alimente pe bază de soia riscă să aibă probleme legate de fertilitate. După cum informează site-ul 7sur7.be, a mânca sau a bea produse făcute cu soia duce la scăderea calităţii spermei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă din cadrul Harvard School of Public Health. Rezultatele mai multor studii realizate până în prezent au arătat, în cazul animalelor, în special la şoareci, că există o legătură între consumul de soia şi diminuarea numărului de spermatozoizi. „Este prima dată când acest lucru se confirmă la oameni. În urma testelor efectuate s-a observat şi la bărbaţi o diminuare a numărului de spermatozoizi“, a declarat principalul autor al studiului, Jorge Chavarro. Studiul, publicat în revista Human Reproduction, a demonstrat că, după doar o porţie de soia la două zile, numărul spermatozoizilor se reduc cu 41 de milioane. Oamenii de ştiinţă susţin că estrogenul din alimente ca tofu, carnea sau laptele din soia interferează cu semnalele hormonale. Soia conţine isoflavoni, compuşi care mimează efectele estrogenului în organism. Un nivel ridicat de isoflavoni poate avea un impact dramatic asupra corpului masculin, feminizându-l. „Isoflavonii sunt, din punct de vedere structural, similari estrogenului şi pot imita acţiunea acestuia în corp“, au explicat cercetătorii. „Soia poate avea un comportament asemănător estrogenului în multe organe şi ţesuturi, ceea ce are un efect pozitiv în anumite cazuri, dar în mod sigur unul negativ în ceea ce priveşte sperma“, au mai spus cercetătorii. În cadrul studiului au fost supuşi testelor 99 de bărbaţi. S-a constatat că aceia care au mâncat produse pe bază de soia au sperma cu aproape jumătate mai săracă în spermatozoizi decât ceilalţi. „Un bărbat produce în medie înte 80 şi 120 de milioane de spermatozoizi/mililitru de lichid seminal. Atunci când nivelul scade sub 20 de milioane de spermatozoizi/mililitru, se poate vorbi despre infertilitate“, a declarat Jorge Chavarro.

