27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalHaine noi de Paste

Haine noi de Paste

Dupa sase ani lungi, in sfârsit se intâmpla! De Paste, Primaria Unirea va avea un nou look – elegant, civilizat, curat european, se lauda primarul sau. Iar pâna la sfârsitul anului, cu câteva retusuri si ceva investitii, intreaga comuna va avea un aspect complet schimbat!


Sase ani au trecut de când s-au facut primele „incercari“ de renovare a Primariei Unirea. Neizbutite, spune primarul Marin Badoiu, din pricina unui proces care a tot plimbat administratia actuala de la o judecata la alta. Vinovat de acest lucru s-a facut, cum era de inteles, fostul primar – Gheorghe Mitroi. Dupa ce a semnat contractul cu firma de constructii câstigatoare a licitatiei pentru lucrarile de consolidare si renovare, ambii parteneri s-au spalat pe mâini de toata treaba. Urmarea – sase ani nu s-a batut un cui in toata primaria. Cu toate acestea, gratie semnaturii fostului edil, Marin Badoiu a preluat administrarea unei datorii de peste un miliard de lei.


„Doi-trei ani ne-am judecat cu SC CRMS SRL, pentru asa-zisele lucrari efectuate. In final, au câstigat, desi nu s-a miscat un deget aici. Trebuie sa platim peste un miliard. Pâna acum ne-am achitat doar de o parte din bani, motiv pentru care am si intârziat cu adevarata incepere a lucrarilor“, spune Marin Badoiu, primarul comunei Unirea.


De doua saptamâni insa, vechea cladire a inceput sa imbrace haina noua. Iar intr-o saptamâna, cum se preconizeaza, va fi cu totul alta.


Seiful a fost zidit


350 de milioane pentru interior, basca nisipul si cimentul pentru exterior – cam la atât ajung cheltuielile pentru noul look. Mâna de lucru nu se mai socoteste – cetatenii cu dosar la Legea 416 sunt mesteri neintrecuti. Tencuiala, gresie, faianta, termopane, zugraveala noua, sistem de iluminare cu neoane, lambriuri – toate au fost indelung calculate pentru confortul functionarilor locali.


Tot in interior, un detaliu anume a captat atentia in mod deosebit. Seiful – cu o venerabila vechime in munca Primariei Unirea de peste 60 de ani – a fost zidit in perete. Pentru mai multa siguranta, va fi prevazut si cu un grilaj, care sa-l fereasca de eventualele tentatii ale vizitatorilor.


„Daca va dori cineva sa-l fure – cum am auzit ca s-a mai intâmplat – va trebui sa arunce in aer zidul“, declara primarul, extrem de incântat de siguranta in care vor odihni de aici inainte averile locale.


Cât priveste exteriorul, acesta a fost deja impodobit cu acoperis din tabla otelita, visinie. Mai e nevoie doar de vopsea. „Va fi un alb-gri frumos, elegant“, anunta Marin Badoiu noua tendinta. Scarile vor fi pavate cu gresie, ferestrele impodobite cu flori. Cu grupul sanitar care va inlocui cu succes latrina obisnuita din spatele curtii si centrala termica proprie, Primaria Unirea va fi un model de institutie in mediul rural!


Doi stâlpi si o arteziana


Un singur lucru umbreste – la propriu – impresionanta realizare a lui Marin Badoiu: stâlpul de electricitate, plantat exact in fata usii de la intrare, „despartind“ chiar la jumatate privelistea. Se pare insa ca nici acest amanunt nu a fost uitat de gospodarul primar.


„Tocmai am vorbit la Calafat cu inginerul sa vina sa-l salte. Nu poate fi lasat acolo, strica imaginea, domnule! In locul lui vor fi pusi doi stâlpi, unul de fiecare parte a primariei, s-o incadreze“, spune Marin Badoiu.


Asa cum ii sta bine gospodarului român cu credinta in Dumnezeu, la inaugurarea „schimbarii la fata“ – in prima duminica dupa Paste – se va face si o sfestanie, „de alungare a duhurilor rele!“. Iar pâna la sfârsitul anului, comuna se va mândri cu alte câteva hainute noi.


„Se va construi o piata de desfacere a produselor agricole, unde cetatenii sa-si comercializeze produsele. De asemenea, pentru ca tocmai am descoperit o cariera de piatra chiar in apropiere, toate drumurile comunale vor fi pietruite. Si, daca nu suntem prea idealisti“, continua primarul lista de proiecte, „ne gândim si la un parc in mijlocul comunei. Cu bancute, cu flori, fântâna arteziana…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS