19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Dispută pe Everest

După cum bine se ştie, vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, de cel puţin 100 de ani. Potrivit yahoo!news, în toţi aceşti ani a existat însă o problemă spinoasă: măsurarea cu exactitate a înălţimii vârfului. Iar aceasta nu e o dispută exclusiv ştiinţifică: China şi Nepal se ceartă de decenii în legătură cu dimensiunea exactă a celui mai înalt punct de pe Pământ. Această problemă a devenit deja o chestiune de politică internaţională, mai ales după ce autorităţile din Nepal au anunţat o nouă măsură cu ajutorul satelitului, care ar trebui să stabilească, o dată pentru totdeauna, înălţimea muntelui, hotărând astfel definitiv dimensiunile oficiale. Acest proiect ar trebui să dureze doi ani. Însă cine va avea dreptate? Potrivit specialiştilor din Nepal, Everestul ar avea o înălţime de 8.847 metri, măsurată la nivelul zăpezii. În opinia chinezilor însă, estimările nepaleze ar fi inexacte, iar înălţimea exactă a muntelui sacru pentru ei, Qomolangma, ar fi 8.844 de metri, de data aceasta înălţimea fiind măsurată la nivelul rocilor.
 „Astăzi avem la dispoziţie tehnologiile şi resursele pentru a demonstra că Nepalul are dreptate“, a declarat Gopad Giri, purtătorul de cuvânt al autorităţilor nepaleze. Primul care a măsurat Everestul a fost matematicianul indian Bengala, Radhanath Sikdar, la cererea autorităţilor britanice, implicate în aşa numitul  Great Trigonometric Survey. În 1865, acesta a stabilit că vârful cel mai înalt este Everest, botezat astfel în onoarea exploratorului englez George Everest.
 În 1999, a fost efectuată o nouă măsurare, de data aceasta de o echipă americană coordonată de alpinistul Bradford Washburn. După mai mulţi ani, specialiştii au ajuns la concluzia că masivul muntos ar măsura 8.850 de metri, dimensiune neacceptată însă de autorităţile din Nepal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU