27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Primul născut, deşteptul familiei

Ordinea în care vin pe lume copiii într-o familie le influenţează coeficientul de inteligenţă, cei mai favorizaţi fiind primii născuţi. Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii norvegieni, al căror studiu a fost dat publicităţii de revista Science. Pentru studiul lor, cercetătorii de la Institutul naţional pentu medicina muncii din Oslo au utilizat datele oferite de peste 250.000 de bărbaţi la încorporarea în armată. De altfel, specialiştii se contrazic de decenii asupra unei posibile influenţe pe care ar putea să o aibă ordinea în care sunt născuţi fraţii asupra inteligenţei acestora. Pe de o parte, unii afirmă că fiii mai mari au parte de mai multă atenţie din partea părinţilor sau că diferenţele se formează în uter, pentru că fiecare sarcină anterioară a mamei a contribuit la creşterea numărului de anticorpi care atacă creierul fătului. Profesorul Frank Sulloway, de la Institutul de cercetare socială şi a personalităţii din cadrul Universităţii din California, este de părere că fraţii mai mari pot avea un coeficient de inteligenţă superior datorită rolului lor de educator.
„Tendinţa primilor născuţi de a ocupa rolul unui părinte surogat şi de a prelua rolul unui frate matur, autodisciplinat şi conştient, poate explica de ce fraţii mai mari au un coeficient de inteligenţă mai ridicat“, a spus acesta.
Pe de altă parte, la fel de mulţi specialişti spun că relaţia dintre ordinea în care sunt născuţi fraţii şi coeficientele de inteligenţă ale acestora este falsă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU