18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCele zece mistere ale ştiinţei

Cele zece mistere ale ştiinţei

În ciuda faptului că ştiinţa a cunoscut o dezvoltare uluitoare în ultimele secole, există încă anumite fenomene precum extratereştrii, fantomele sau senzaţia de deja-vu care nu au putut fi încă explicate de cercetători.

 

Deşi metoda ştiinţifică, aşa cum o cunoaştem noi azi, a apărut încă din secolul XVII, graţie lui Galileo Galilei, istoria ştiinţei îşi are începuturile încă din vremea primilor filosofi greci, care au încercat să explice lumea. Toate aceste explicaţii au apărut din curiozitate faţă de tot ceea ce ne înconjoară şi, cu cât misterul ce învăluie un anumit fenomen este mai mare, cu atât dorinţa oamenilor de ştiinţă de a rezolva dilema a luat amploare. Progresele înregistrate în domeniul ştiinţei în ultimele două milenii nu au ajuns, din păcate, într-un punct în care se poate spune fără nici un dubiu că se ştie totul despre orice. Până a se ajunge însă la această concluzie logică, a fost un moment de euforie în secolul XVIII, când s-a crezut că ştiinţele matematice pot soluţiona orice mister, urmat apoi de secolele XIX şi XX, când s-a ajuns la concluzia că orice metodă ştiinţifică este susceptibilă de a fi falsificată dacă apar noi dovezi. Chiar şi cele mai de bază şi fundamentale teorii se pot dovedi imperfecte dacă observaţiile noi sunt inconsistente cu ele. În aceste condiţii, nu este de mirare că mai există fenomene pe care ştiinţa nu le-a putut explica. Toate aceste mistere au fost ordonate într-un clasament de revista americană LiveScience.

Ştiinţa, umilită

 

Aceste mari mistere ale ştiinţei au fost împărţite în două categorii: percepţiile interne şi cele externe. Metodele ştiinţifice, în ciuda progreselor notabile înregistrate în ultimele decenii de ştiinţele neurologice, nu pot încă explica anumite fenomene psihice, cum ar fi intuiţia, capacitatea de premoniţie şi senzaţia de deja-vu sau nu pot ilustra mai bine experienţele de moarte clinică, despre care există mărturii foarte asemănătoare între ele. Conexiunea minte-corp, cercetată multă vreme şi identificată de Cartesio ca având loc la nivelul glandei pineale, nu a avut încă nici o explicaţie corectă. La fel se poate spune şi despre teoriile mai puţin ştiinţifice, cum ar fi psihanaliza, care nici ele nu au fost capabile să ne lămurească în legătură cu felul în care are loc interacţiunea între psihic şi fizic. Şi pentru că mecanismele de funcţionare a conexiunii minte-corp nu au fost dezvăluite, nu este de mirare că multe dintre urmările acestui fenomen au rămas neexplicate, indiferent dacă e vorba de senzaţia de deja-vu, de premoniţie, de intuiţie sau de moartea clinică.

 

Fantomele şi extratereştrii – un mister

 

Cea de-a doua categorie reuneşte percepţiile externe, vizuale sau auditive, mai mult sau mai puţin verosimile, în legătură cu care ştiinţa nu s-a exprimat niciodată în manieră definitivă. Extratereştrii, monstrul de negăsit „Big Foot“ sau fantomele au fost astfel şi ele incluse printre misterele care apar în lista dată publicităţii de LiveScience. În ciuda faptului că, în afară de mărturiile şi de presupusule urme lăsate de Big Foot, nu există dovezi în legătură cu veridicitatea acestor experienţe, ştiinţa nu poate contrazice categoric aceste teorii. În aceste condiţii, ori găseşte unele explicaţii cât de cât plauzibile, cum ar fi autosugestia, ori încearcă să caute până va fi capabilă să ofere un răspuns mai bun. În fond, toată istoria ştiinţei este mai mult sub semnul ignoranţei decât al cunoaşterii. De altfel, celebra axiomă a lui Socrate – „Ştiu că nu ştiu nimic, şi nici măcar asta nu ştiu“ este valabilă în zilele noastre mai mult decât oricând, iar cunoaşterea propriilor limite este o cucerire scump plătită de-a lungul timpului, chiar şi cu vieţi umane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS