27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Rozmarinul – „roua marii“


Desi suna romantic, numele rozmarinului nu provine de la un cântec de dragoste uitat demult, ci din latinescul „rosmarinus“ care inseamna „roua marii“.


Aceasta planta creste in zonele cu clima mediteraneana, reusind sa supravietuiasca la temperaturi inalte cu foarte putina apa. Fiind „ruda“ cu menta, rozmarinul se dezvolta cu rapiditate, ajungând chiar si la inaltimi de 1,2 – 1,4 metri. La maturitate, planta are ramurele si frunze foarte dese.


Fiind apreciat inca din cele mai vechi timpuri pentru mugurii colorati si mirosul placut pe care il emana, rozmarinul a fost folosit in scop decorativ si medicinal. Astfel, planta era utilizata in tratamentul reumatismului, durerilor de cap si epilepsiei.


Rozmarinul este folosit in prezent si pentru cresterea performantelor mentale. Efectul sau benefic a fost demonstrat recent de un studiu realizat in Marea Britanie, cu ajutorul a 144 de voluntari. Acestia au fost pusi sa lucreze in trei birouri separate. In doua dintre ele, aerul fusese „contaminat“ cu rozmarin si lavanda. Persoanele care au lucrat in birourile cu rozmarin au inregistrat cele mai bune rezultate, fiind alerte in permanenta si foarte atente la ceea ce faceau. Pe locul al doilea s-au clasat acelea care au lucrat in birouri unde nu fusese folosita nici o aroma. Locul al treilea le-a revenit persoanelor care au lucrat in birourile cu aroma de lavanda, acest fapt „certificând“ efectul de sedativ al plantei respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS