17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Vitaminele pot fi periculoase pentru sănătate

Ultimele studii realizate ridică un semn de întrebare în privinţa unei speranţe de viaţă mai mari pentru cei care folosesc vitamine. După verificarea aleatorie a 70 de studii privind efectele suplimentelor cu vitamine sau antioxidanţi, cercetătorii din Danemarca au ajuns la concluzia că nu există nici o dovadă certă care să justifice folosirea vitaminelor pentru prelungirea vieţii.
Există dovezi care atestă că unele dintre ele, precum vitamina A, vitamina E, betacarotenul şi seleniul, scurtează durata de viaţă. Verificarea studiilor a fost făcută de dr. Christian Gluud, profesor asociat şi şeful departamentului din Copenhaga al centrului de cercetare clinică şi University Hospital, împreună cu colegii săi.
Studiul arată fapul că vitaminele A şi E, folosite pentru efectul antioxidant, distrug şi sistemul de apărare al organismului şi astfel durata de viaţă scade cu până la 16 la sută. Chiar dacă fructele proaspete şi legumele sunt singurele surse de antioxidanţi naturali, cei mai mulţi oameni nu mănâncă suficient în fiecare zi. Oricum, nu este clar dacă administrarea de suplimente are acelaşi efect cu o dietă sănătoasă.
Antioxidanţii sunt folosiţi pentru neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Studiul arată că aceştia ar putea interfera cu procesele de apărare ale organismului. Gluud a mai precizat că betacarotenul şi vitamina E cresc mortalitatea în comparaţie cu placebo.
Cercetarea include studii pe adulţi sănătoşi, dar şi pe adulţi diagnosticaţi. S-au exclus studiile pe copii, femei însărcinate, persoane cu boli acute sau maligne. Suplimentele au fost folosite pentru înlocuirea deficienţelor cunoscute de nutrienţi. Se arată că vitamina C nu este nocivă, dar nici nu previne bolile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU