16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate

Atenţie la arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi stufărişurilor a devenit o problemă cotidiană cu care se confruntă atât autorităţile şi serviciile pentru situaţii de urgenţă cât şi gospodarii satelor, atunci când aceste incendii le afectează proprietăţile.
Scenariul este aproape acelaşi: fumatul în locuri cu pericol de incendiu, când fumătorul aruncă la întâmplare restul de ţigară aprinsă; foc în aer liber aprins sub diverse motive şi lăsarea sa nesupravegheată ori pierderea de sub control; jocul copiilor cu focul şi, mai rar, fenomene naturale precum radiaţia solară ori trăsnetul.
Din prelucrarea datelor statistice rezultate din situaţia operativă, rezultă că incendiile de vegetaţie uscată, culturi agricole şi fond forestier deţin ponderea covârşitoare a incendiilor manifestate la nivelul judeţului nostru şi chiar la nivel naţional.
Deşi legislaţia prevede posibilitatea arderii miriştilor şi resturilor vegetale, dar cu respectarea anumitor condiţii, cei mai mulţi cetăţeni preferă să ignore legea. Pericolul şi consecinţele  aprinderii focului în condiţii în care acestea ar putea genera incendiu, se expun astfel sancţiunilor civile, contravenţionale sau penale.
Un asemenea caz s-a întâmplat în zilele trecute pe raza comunei Obârşia de Câmp, jud. Mehedinţi unde A.M.  a dat foc miriştei fără a solicita şi obţine permisul de lucru cu foc de la primărie şi fără a lua măsuri de preîntâmpinare a propagării flăcărilor la vecinătăţi, astfel că focul s-a extins şi la culturile aparţinând la patru vecini, arzând porumb, floarea soarelui şi lucernă.
Consecinţele sunt uşor de ghicit: autorul este pasibil de dosar penal pentru infracţiunea de distrugere prin incendiere, prevăzută de art. 219 C.p., chiar dacă acţiunea s-a produs din culpă şi nu cu intenţia de a provoca incendiu. Dacă este găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea, iar dacă răspunderea penală nu va fi atrasă, făptuitorul riscă o amendă contravenţională de minimum 1000 lei, la care se adaugă valoarea despăgubirilor ce trebuie să le plătească proprietarilor afectaţi de incendiu.
Reamintim şi cu această ocazie, că arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi stufărişurilor de pe terenurile proprietate privată/publică se poate face numai în zonele din afara ariilor protejate şi numai cu obţinerea aprobării autorităţii de mediu şi a permisului de lucru cu focul.
Ce trebuie să facă cetăţeanul care doreşte o asemenea formă de igienizare fără a se expune percicolului şi sancţiunilor penale/contravenţionale ?  să se adreseze primăriei în a cărui rază administrativă se află terenul supus igienizării. Primarii sunt instruiţi şi ştiu ce au de făcut pentru ca totul să se desfăşoare în siguranţă şi cu respectarea legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS