10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPotop pe străzile Craiovei

Potop pe străzile Craiovei

http://www.youtube.com/watch?v=1RDXb4yUOPU

\n

Craiovenii care locuiesc în cartierele periferice ale oraşului unde sunt străzi de pământ şi lipsite de canalizare trăiesc iarăşi groaza inundaţiilor. Din cauza precipitaţiilor căzute din abundenţă în ultimele zile, mai multe străzi din cartierul Brestei, Romaneşti, Bariera Vâlcii şi Catargiu sunt sub ape.
Localnicii se luptă neputincioşi cu apele care năvălesc în curţi şi case. Ei fac stavile din saci cu nisip, improvizează diguri din pământ şi pietriş în faţa curţilor. Pe străzi ca Fermierului, Brestei, aleea IV Brestei, Bihorului nu te încumeţi să mergi dacă nu ai cizme de cauciuc şi eşti nevoit să pleci la muncă sau la medic. Până şi autoturismele circulă cu greu, se afundă în apa care se întinde pe zeci de metri, în lungul străzilor. Oamenii trăiesc acest coşmar la fiecare ploaie şi tot nu le vine să creadă că autorităţile nu fac nimic în sprijinul lor. „E prăpăd pe strada noastră. Nici cu maşina nu poţi merge. Vin de la ţară şi ăia se miră când aud că nu avem în oraş asfalt, pentru că acolo este asfalt. Aici, bagă o maşină de pietriş aproape de votare şi apoi uită de noi. Mai vin cu vidanjele, dar nu fac faţă. Am strâns bani să ne facem singuri canalizarea, că de la primărie nimic“, spune Maria Velicu, localnic pe aleea IV Brestei.

Strada Fermierului, închisă

Când vin ploile, oamenii iau lopeţile în mână, aşază saci cu nisip la porţi, fac punţi din pietre pe marginea străzii ca să ajungă să-şi cumpere pâine, să meargă la serviciu sau să-şi ducă la şcoală copiii. Şi pentru maşini strada devine acum o adevărată capcană. Ici-colo se vede în mijlocul apei câte un băţ cu un celofan atârnat în vârful lui, un avertisment de pericol, pus de vreun localnic. Doar vidanjele Companiei de Apă patrulează pe aici, dar fac cu greu faţă potopului. „Vin cu vidanjele, dar la noi aşa se întâmplă de fiecare dată când plouă. Apa a intrat şi în curţi, şi în case. Nu putem să umblăm pe aici decât în cizme de cauciuc. Drumurile sunt inundate toate. Străzile sunt adevărate capcane, pline de apă şi gropi“, spune Savu Ciucă, localnic de pe strada Fermierului din cartierul Brestei.
Strada este închisă la intersecţia cu strada Brestei. Aici angajaţii Companiei încearcă să facă o improvizaţie, o traversare a străzii pentru a deversa apa trasă cu pompele într-o veche canalizare a Combinatului.
„În zona asta nu se poate face canalizare, suntem prea jos. Primăria ne spune de zece ani că nu sunt fonduri. Acum vor să facă o improvizaţie, încearcă să facă traversare peste stradă să se scurgă apa într-un canal al combinatului, dar merg greu“, explică Săndel Cepoi, un alt locuitor de pe strada Fermierului.
Un altul ţipă disperat că întreaga curte îi este sub apă, iar puhoiul năvăleşte în locuinţă. „Am cumpărat nisip să pun pe lângă gard. Degeaba, apa tot a ajuns în casă. Cum scot eu apa de aici? Am sunat la Urgenţe, la primărie, la Apă. Nu ne ajută nimeni. Păi, în situaţia asta, la cine să apelăm?“, întreabă bărbatul, descărcând saci cu nisip dintr-o autoutilitară.
Oamenii sunt disperaţi. Au ajuns să se roage la divinitate să nu „mai dea de sus“, pentru că, spun ei, autorităţile vin şi pleacă, dar ei trăiesc acelaşi chin de fiecare dată când plouă.

Doar CAO intervine

„În vederea înlăturării urmărilor ploilor abundente căzute în ultima perioadă, Compania de Apă Oltenia acţionează pe teritoriul municipiului Craiova, începând din data de 16.04.2014, 24 de ore din 24, cu cinci vidanje, patru motopompe, patru autospeciale tip Woma şi personal specializat în următoarele zone: aleea IV şi V Brestei, strada Brestei, strada Brestei nr. 526, str. Fermierului, aleea I Bâlteni, str. Bihorului, str. Ecoului, str. Petrila, str. Homer, str. Prelungirea Bechetului, aleea I şi II Odessa şi aleea III Teilor, precum şi în zonele unde sunt solicitări“, a precizat Mihaela Chiriţescu, reprezentant CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS