5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportComitetul Internaţional Olimpic a adăugat escalada pe lista sporturilor pentru Jocurile Olimpice din 2020

Comitetul Internaţional Olimpic a adăugat escalada pe lista sporturilor pentru Jocurile Olimpice din 2020

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a votat, pe 3 august, includerea escaladei sportive în lista sporturilor olimpice pentru anul 2020 la Tokyo, scrie Mediafax.
În plenul celei de-a 129-a sesiuni C.I.O., de la Rio de Janeiro, Brazilia, decizia a fost luată în favoarea a 5 sporturi, între care şi skateboard, karate, baseball/ softball şi surf. Întrucât competiţiile de skateboard şi escaladă sportivă din cadrul JO 2020 sunt planificate a se desfăşura în locaţii temporare din zone cu vizibilitate din Tokyo, şi nu în arenele olimpice, hotărârea marchează o evoluţie categorică şi o urmare a tendinţelor de urbanizare observabile la nivel global.

Cele 5 sporturi au fost propuse de către organizatorii Jocurilor de la Tokyo în septembrie 2015 şi toate au fost aprobate în unanimitate de către Consiliul Executiv al C.I.O. Strategia adoptată în decembrie 2014 de către C.I.O. permite organizatorilor ediţiilor de Jocuri Olimpice să recomande spre includere noi sporturi. La acel moment, Federaţia Internaţională de Escaladă Sportivă (I.F.S.C.) şi Asociaţia Alpină Japoneză au fost printre primele organizaţii care să răspundă provocării. Despre sporturile propuse de organizatorii japonezi, preşedintele C.I.O. Thomas Bach spune că îndeplinesc obiectivele aflate pe agenda JO 2020 şi că sunt „o combinaţie inovativă de tradiţional şi emergent, cu evenimente îndreptate spre tineret”.

În luarea deciziei, C.I.O. a luat în considerare o varietate de factori, incluzând egalitatea între sexe, interesul tineretului în aceste sporturi şi valoarea pe care acestea o vor avea în ansamblul Jocurilor Olimpice. Escalada sportivă reflectă valorile intrinseci ale mişcării olimpice, fiind un sport palpitant, sănătos şi accesibi. Ambele sexe sunt bine reprezentate, popularitatea ei este în creştere la nivel global şi este practicată şi de persoane cu dizabilităţi, atât la nivel de competiţii internaţionale, cât şi în România.
„Este un pas mare pentru dezvoltarea escaladei în România şi în întreaga lume”, a declarat preşedintele F.R.A.E., Justin Ionescu. „Acum, că a fost inclus între sporturile olimpice, s-a născut şi un mare obiectiv, acela de a avea primul sportiv roman participant la olimpiadă”.

În 2020, 40 de atleţi (20 de femei şi 20 de bărbaţi) vor concura la toate cele 3 probe consacrate de escaladă – viteză, bouldering şi dificultate. Ediţia de la Tokyo se va baza pe găzduirea evenimentelor în locaţii deja existente ori temporare. Deşi decizia nu va fi luată înainte de luna decembrie, locaţia propusă pentru escaladă sportivă este Aomi Koto Ward, din cartierul Odaiba.

Aspectele tehnice şi procesul de selecţie a concurenţilor vor fi finalizate de către I.F.S.C. împreună cu Consiliul Executiv al IOC şi prezentate în 11 martie 2017, în cadrul Şedinţei Plenare a I.F.S.C. din Quebec.

Pe parcursul următorilor ani, F.R.A.E. va colabora cu partenerii săi, inclusiv cu Comitetul Olimpic Român, pentru pregătirea acestui sport pentru Olimpiada din 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS