Theo Matican, „victimă“ în războiul de la federație

Theo Matican (în centru) a participat anul trecut cu succes la concursuri organizate de Federaţia Internaţională de Ciclism


La 17 ani, Theo Matican, sportivul special al Craiovei, multiplu medaliat la competiții naționale și internaționale rezervate persoanelor cu dizabilități, fie că a fost vorba de înot, schi sau ciclism, a oferit tuturor o adevărată lecție de ambiție și voință, depășindu-și situația și devenind un exemplu pentru mulți.

Theo, un băiat care mereu este cu zâmbetul pe buze, a primit zilele trecute o veste care l-a întristat. Pe site-ul Federației Române de Ciclism (FRC) a apărut un comunicat în care era menționat că „Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a trimis o invitație oficială pentru participarea la un stagiu de pregătire în Elveția, rezervat exclusiv paracicliștilor. Cei trei sportivi nominalizați sunt campionul paralimpic Eduard Novak, juniorul Robert Tămîrjan și Attila Olah“.

Paraciclistul legitimat la CSM Craiova și-ar fi dorit să meargă și el în Elveția pentru a se perfecționa și nu înțelege de ce nu a fost și el inclus în această listă scurtă, în condițiile în care în România sunt doar patru paracicliști care participă în competiții.

Practic, el este singurul care nu va merge, deși rezultatele obținute anul trecut îl îndreptățeau să spere: a câștigat Cupa Europei la Belgrad, are locul trei la Cupa Europeană din Slovacia și locul șase la Praga, cu un total de 33 de puncte în clasamentul UCI, care contează în clasamentul mondial și calificarea pentru Jocurile Olimpice.

Revolta unui părinte

Văzând că fiul său suferă, tatăl sportivului, doctorul Sorin Matican, l-a acuzat, prin intermediul unei scrisori deschise, pe Eduard Novak, președintele Federației Române de Ciclism, care și el este tot sportiv paralimpic, de lipsă de caracter și de discriminare.

Sorin Matican nu înțelege cum de Eduard Novak, ciclistul în vârstă de 36 de ani, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice din 2012 de la Londra, a preferat să meargă el la perfecționare, în detrimentul unuia de 17 ani. Mai mult, craioveanul spune că pregătirea era rezervată doar categoriei de vârstă tineret și că au fost mai multe locuri, nu doar trei. „La o asemenea invitație, cum este cea primită de UCI, un manager iscusit ar alege sportivi de la mai multe cluburi, nu numai pe cei vorbitori de limba maghiară. Un lider adevărat nu începe lista cu el personal, decât lista responsabilității. Un manager vizionar va fi mai presus de exemplul personal și mai ales se va preocupa de «viitorul ciclismului românesc». Când ai oportunitatea să pregătești tineret, să oferi șansa unui tânăr sportiv să se perfecționeze, de ce să alegi un sportiv de 36 de ani, în detrimentul unuia de 17?! Întreaga mea considerație și tot respectul pentru sportivul, campionul mondial și olimpic. (…) Nu contează dacă rezultatele obținute de acel tânăr îl recomandă, nici dacă «federația», așa-zisul «președinte» nu oferă vreun ajutor, era suficientă doar o întrebare! (…) O neimplicare aici, o iresponsabilitate dincolo… și multă demagogie! Multă meschinărie! «Mulțumesc pentru că ați avut încredere în mine» – ne spunea Eduard Novak. O mare dezamăgire! Rușine, domnule Novak!“, se menționează într-un e-mail trimis către GdS, cu titlul „Revolta unui părinte“.

Theo Matican (stânga) a reprezentat România la competiții internaționale

Theo Matican (stânga) a reprezentat România la competiții internaționale

FRC: Nu este legitimat. Sorin Matican: Exclus

Așa cum era normal, am cerut un punct de vedere celui acuzat, Eduard Novak, iar ieri după prânz am primit un răspuns oficial din partea Federației Române de Ciclism (FRC), care, în loc să facă lumină, a ridicat mai multe semne de întrebare.

„Cantonamentul la care face referire se adresează exclusiv sportivilor care participă la concursuri de ciclism pe pistă, tandemuri și C1-5.


Fiul domnului Matican participă la concurs într-un triciclu, categorie care nu este permisă la concursurile de velodrom. De altfel, este important să se înțeleagă faptul că sportivul Theodor Matican nu se află în evidența Federației Române de Ciclism (FRC) ca sportiv licențiat, iar FRC, reprezentată prin președintele Novak Carol-Eduard, nu își asumă răspunderea pentru înțelegeri de orice fel între Theodor Matican și terțe părți. Prin urmare, este imposibil pentru orice for, implicit pentru FRC, să nominalizeze pe viitor un sportiv care nu se află în evidența sa pentru orice acțiune cu caracter sportiv. Este foarte posibil ca domnul Matican să fie informat greșit și nu înțeleg această ieșire care nu face bine nici federației și nici dânsului“.

În replică, Sorin Matican a reacționat imediat și a spus că fiul său este legitimat la federație și are și licență UCI. A dovedit-o cu legitimații și linkuri din site-ul UCI. „Este trist când o federație nu-și cunoaște sportivii! Mai ales când aceștia obțin rezultate internaționale deosebite! Theo este sportiv legitimat la CSM Craiova, club afiliat Federației Române de Ciclism. Theo are legitimație UCI eliberată de secretarul general al federației, domnul Hugeanu, cel care ne-a făcut și înscrierile la cele opt Cupe Europene sau Mondiale, organizate de UCI, unde Theo a fost prezent“.

Eduard Novak a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012

Eduard Novak a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012

Novak: Stagiul nu este pentru categoria lui

În fapt, sportivul craiovean a fost prins la mijloc într-un scandal de la federație, unde are loc un război între „vechea conducere“ și „noua conducere“. Acest lucru l-a recunoscut și Novak. După ce, în primă fază, acesta spunea că Theo nu este legitimat, mai apoi a susținut ideea că sportivul nu poate merge în Elveția deoarece cantonamentul nu este pentru categoria de handicap a craioveanului. „Legitimația se eliberează de către federație și este semnată de președinte. Domnul care a semnat-o anul trecut nu a fost, de fapt, niciodată președinte. Prin niște acte false a indus în eroare UCI și UCI a recunoscut. Aș putea să anulez toate rezultatele obținute de sportivii de anul trecut, în baza faptului că au concurat cu licențe false. Însă nu cred că sportivii trebuie să sufere pentru asta. Theo Matican este un băiat bun. Păcat că a picat direct în războiul din cadrul federației. Char dacă el ar avea legitimare, nu ar putea participa la acel cantonament, nu este pentru categoria lui de handicap“.

Licenţa internaţională a lui Theo Matican

Licenţa internaţională a lui Theo Matican

Sorin Matican: Fiecare sportiv își plătea cheltuielile

Tatăl lui Theo Matican a revenit cu completări, spunând că cei de la UCI au menționat, în corespondență, că fiul său poate participa la stagiul de pregătire din Elveția. „Singurul adevăr spus de domnul Novak este că triciclul nu este permis în circuit, adică pe velodrom, dar într-un răspuns primit de la UCI dacă pot participa și sportivii cu triciclu la acest stagiu se precizau următoarele: «Sunt așteptați cu drag pentru perfecționare pe șosea». În ceea ce privește legitimarea, este absurd ce spune. CSM Craiova a făcut legitimarea. Ce îl interesează pe un sportiv cine era președinte la federație? Acum ce facem, toate legitimările din acea perioadă și toate rezultatele nu mai sunt valabile? Este exclus. Acolo este o luptă între Novak și Plugaru. Ambii au decizii în instanță că nu sunt președinți și legal nici unul nu are drepturi. Eu m-am documentat înainte, am corespondat cu cei de la UCI, dar și cu sportivi din alte țări și am aflat că Theo putea merge fără probleme. De ce nu l-a vrut Novak, mai ales că fiecare sportiv își plătea cheltuielile? Acolo vin cei mai buni antrenori specializați în lucrul cu sportivi paralimpici. Se bagă sportivii într-un tunel de aerodinamică să vadă dacă poziția pe bicicletă este eficientă. Chiar avea multe de învățat acolo“.

Cele două părți s-au acuzat reciproc de lipsă de informare și, cum până la stagiul din Elveția, programat în perioada 2-15 martie, mai este ceva timp, rămâne de văzut dacă se va mai remedia ceva.

Dovada că rezultatele internaţionale ale lui Theo Matican au fost recunoscute de Federaţia Internaţională:

http://www.uci.infostradasports.com/asp/lib/TheASP.asp?PageID=19037&SportID=524&SeasonID=486&ClassID=1&GenderID=1&DerivedEventPhaseID=943906&DerivedCompetitionID=24234&DerivedEventID=12350&Phase1ID=0&PersonID=1265374&Detail=1&TaalCode=2&StyleID=0&Cache=8Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 4 februarie 2015

Actualitate

» Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Concursurile cu taxă, interzise în instituțiile de învățământ preuniversitar de stat.
» Zegrean: Din 6 februarie, Toni Greblă nu va mai fi judecător la Curte
» Directorul Finanțelor Publice din Ploiești, ridicat de DNA în dosarul șefului CJ Prahova, Mircea Cosma
» Camera Deputaților discută joi cererea de încuviințare a arestării preventive pe numele Elenei Udrea
» Pe aceeaşi stradă, dar în judeţe diferite
» DNA cere aviz pentru arestarea Elenei Udrea
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri: vremea, mai caldă decât în mod normal
» Amnistie pentru persoanele fizice cărora ANAF le-a impus nejustificat plata CASS
» Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, a demisionat
» BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară
» Guvernul a aprobat atribuirea către Băsescu a vilei în care a locuit Mioara Roman

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» DNA cere arestarea preventivă pentru Elena Udrea și în dosarul Microsoft
» Accident mortal pe centura Severinului
» Mehedinţi: Acţiune de prevenţie a poliţiştilor pentru locuitorii din Orşova
» Vâlcea: Solicitanţii de locuinţe sociale trebuie să-şi actualizeze dosarele
» Mehedinţi: Şoferii indisciplinaţi, luaţi în vizor de poliţiştii de la Rutieră

Dolj

» Cazul Toni Greblă a pus Gorjul pe jar
» Bolnavi de leucemie mulți, locuri în spitale puține
» Sistemul de supraveghere video din Gângiova, distrus de hoți
» Dintre cerințele la dezbaterea pe buget: Referendum pentru Kozlodui și mai multe străzi asfaltate
» Ai lucrat un an în străinătate, primești pensie
» Edilul din Braloștița, judecat pentru afaceri cu Primăria Pleșoi
» Primăria Craiova promite că își va completa site-ul
» Apa se scumpește de la an la an
» CSU nu a obținut palmaresul Craiovei Maxima
» Cum poți să te angajezi în străinătate în siguranță
» Profesorii aflaţi în prag de pensie vor afla vineri dacă rămân la catedră
» Craiova: Campania „Dar cu drag de mărțișor”, în sprijinul copiilor din cadrul Centrului social „Best Life”
» A început numărătoarea inversă pentru cartierul chinezesc
» Cum se primește pensia pentru anii lucrați în străinătate

Gorj

» Defrişarea a 22 de hectare de pădure, oprită în instanţă
» Primăria a aprobat protestul celor 5.000 de mineri şi energeticieni
» Gorj: Bătrână moartă în incediu la Târgu Jiu
» Gorj: Încă o bursă a locurilor de muncă pentru Spania
» Gorj: CEO îşi verifică angajaţii care vin în stare de ebrietate la serviciu
» Gorj: Minerii și energeticieni ies mâine în stradă
» Traian Pătrăşcoiu, noul director al Aparegio Gorj

Sport

» Juniorii de la CS Universitatea, după victorii în Bulgaria
» Mici şi răi, şi chinezii, şi oltenii
» Cristian Dulca: Euro 2017, un obiectiv realizabil
» ACSVM Craiova a plecat în cantonament
» Baschet (m): SCM-U, înfrângere la limită în Macedonia
» Volei: Craiova, învinsă de Dinamo, după tie-break
» Fotbal – Alb-albaștrii au remizat cu chinezii lui Sven Goran Eriksson
» Fotbal: Clubul CFR Cluj a intrat oficial în insolvență. Echipa a fost penalizată cu 24 de puncte

Bani & Afaceri

» Împrumut de 175 milioane de euro pentru construcția de locuințe sociale destinate tinerilor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Privind cu optimism apocalipsa

Top